După concluzii, Comisia de anchetă a CJ Bistrița-Năsăud în cazul minorelor însărcinate, ia măsuri! Ce directive au fost trasate conducerii DGASPC

Comisia de anchetă a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. care a verificat împrejurările în care două minore din centrele de plasament  din Beclean și Teaca au rămas însărcinate, anunță măsuri drastice în încercarea de a preveni noi astfel de situații în centrele din județ. Totodată, se recomandă conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud să se sesizeze „din oficiu” pentru aplicarea de sancțiuni, angajaților care nu au fost suficienți de atenți în ceea ce privește supravegherea celor două minore.

 

 

După ce concluziile raportului au fost făcute publice, Comisia de Analiză și Verificare, condusă de vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, a formulat o serie de „recomandări”, de fapt directive cu titlu imediat de punere în aplicare în cadrul tuturor centrelor pentru protecția copilului din subordinea DGASPC Bistrița-Năsăud.

Astfel, se recomandă înființarea în fiecare centru a unui Registru de inspecții pentru a se consemna atât tematica propusă și urmărită de către conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud sau alte instituții ale statului, precum și situațiile necorespunzatoare constatate în centre.

O altă măsură face referire la reglementarea cu rigurozitate a situației biletelor de voie sub aspectul programului și modalității în care minorii pot părăsi chiar și temporar centrul, respectarea orelor de revenire în centru, monitorizarea copiilor și în perioada în care sunt plecați din centru.

Totodată, în incinta centrelor, căsuțelor și cu vizarea tuturor căilor de acces ale acestora DGASPC Bistrița-Năsăud va instituii de uregnță un sistem de supraveghere video.

Comisia condusă de vicepreședintele Vasile Puica cere conducerii DGASPC Bistrița-Năsăud să declanșeze „din oficiu” cercetarea disciplinară a personalului implicat în cazurile celor două minore, de la educator, pedagog, șef de centru.

Se propune, de asemenea, efectuarea de ore de educație sexuală separat de școală în sensul de conștientizare a posibilelor mame minore cu privire la o sarcină la vârstă nepotrivită, cu recomandarea de a se realiza un parteneriat cu o asociație sau fundație națională specializată pe aceste probleme. Totodată, se vor efectua controale medicale periodice, efectuarea de teste de sarcină din șase în șase luni.

Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, respectiv directorul general și cei doi directori general adjuncți, vor trebuie să efectueze activități de control și prevenție, o dată sau de două ori pe lună, în fiecare centru și să dispună măsurile necesare, acolo unde este cazul.

Vor fi concepute și implementate programe de activități instructiv-educative privind educația formală, nonformală, informală cât și a celorlalte tipuri de educație, sanitară, profesională, pentru democrație, civică, de igienă și sănătate, tehnologică, profesională, religioasă, interculturală, fizică etc. cu toți copiii din centre, în funcție de gradul de maturitate, într-un spațiu amenajat corespunzător.

De asemenea, DGASPC va trebuie să organizeze semestrial cursuri de perfecționare a personalului care lucrează la centrele de plasament, cu personalul de specialitate din cadrul aparatului de specialitate al Direcției. Totodată, trimestrial se va discuta cu personalul din centrele de plasament modalitatea de îndeplinire a atribuțiilor specifice din fișa postului, iar acolo unde este cazul, se vor aduce îmbunătățiri. În același timp, se vor lua măsurile necesare astfel încât criteriile de evaluare a activității personalului din centre să fie clare, concise, măsurabile și la obiect.

Comisia, împreună cu conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud vor organiza o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Tinerilor Instituționalizați, în cel mai scurt timp, cu propunerea de încheiere a unui parteneriat de conlucrare și colaborare referitor la identificarea nevoilor personale ale tinerilor instituționalizați.

Totodată, comisia condusă de vicepreședintele Vasile Puica propune iinițierea unui proiect care are drept scop dezvoltarea unor programe extracurriculare de informare și educație destinate tinerilor, centrate pe dezvoltarea competențelor de autocontrol, comunicare, identificare a nevoilor și a căilor de soluționare activ-participative. Principalele obiective ale proiectului vor viza dezvoltarea capacității de prevenție și intervenție în domeniul situațiilor de gen, precum și promovarea unei abordări pozitive a conflictelor și dezvoltarea culturii dialogului în rândul tinerilor instituționalizați în centrele din Bistrița-Năsăud.Se dorește de asemenea, realizarea unui studiu sociologic asupra nevoilor, prin susținerea unor sesiuni de formare în domeniul comunicării și dezvoltării personale pentru copii/tineri instituționalizati și personalul de îngrijire și ocrotire, prin înființarea de centre, precum și prin diseminarea de informații privind importanța promovării valorilor nonviolenței și a culturii dialogului în centre/comunitate. În acest sens se vor identifica principalele bariere comunicaționale din mediul social, instituțional și se vor dezvolta noi strategii de comunicare și abordare a nevoilor sau altor tipuri de conflicte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.