Elevii bistrițeni au primit informații utile cu privire la momentele în care pot să apeleze numărul unic pentru situații de urgență 112 (FOTO)

Jandarmi, pompieri, poliţişti şi lucrători din cadrul Serviciului de Ambulanţă Bistrița-Năsăud şi-au unit forţele în cadrul unei acţiuni comune organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Europene a Numărului Unic de Urgență 112. Acțiunea s-a desfășurat la Şcoala Gimnazială nr. 5 “Lucian Blaga” din municipiul Bistriţa, unde circa 600 de elevi au primit informații utile cu privire la momentele în care pot să apeleze la 112.

Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița al județului Bistrița-Năsăud, Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud și ai Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud au organizat o expoziție a autospecialelor folosite pentru intervenția la evenimentele sesizate prin apelul unic de urgență 112.

Cu ocazia acestei întâlniri, s-a discutat în detaliu despre ce este, când și în ce situații se apelează numărul unic de urgență 112, care sunt întrebările principale la care sunt necesare răspunsuri clare pentru a ușura intervenția imediată a polițiștilor, pompierilor, jandarmilor sau ambulanței, după caz.

În cadrul discuțiilor interactive, elevilor li s-a explicat prin exemple concrete situațiile care reprezintă o urgență și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze în momentul în care se confruntă cu o urgență de orice fel.

Totodată, elevilor li s-au adus la cunoștință și consecințele apelării abuzive a numărului unic de urgență 112, precum și a alertării false.

De asemenea, polițiștii au purtat discuții libere cu elevii, privind rolul poliției în societate, modul de comportare al elevilor atât în școală, cât și în afara ei, iar celor mai mari li s-a atras atenția asupra consecințelor grave pe care le are comiterea de fapte antisociale.

Foarte mulţi dintre elevi cunoşteau în linii mari ce presupune un apel de urgenţă dar după întâlnirea cu oamenii legii au clarificat, dacă mai era nevoie, o serie de aspecte legate de acest subiect. Acum aceştia ştiu că orice apel către 112 poate salva o viaţă dacă este efectuat doar în situaţii care necesită o intervenţie de urgenţă.

Conform Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, eurobarometrele Comisiei Europene referitoare la Numărul unic european de urgenţă 112 arată că România a făcut progrese remarcabile în administrarea şi dezvoltarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă şi se află pe primele locuri în ceea ce priveşte informarea populaţiei cu privire la modul de utilizare în caz de urgenţă a numărului 112.

Numărul unic de apel 112 este număr telefonic gratuit, pus la dispoziţia cetăţeanului de către toţi operatorii de telefonie fixă sau mobilă, pentru situaţiile de urgenţă ce ameninţă siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia, siguranţa naţională şi alte cazuri prevăzute de lege. În România, este funcţional şi serviciul de anunţare a urgenţelor prin SMS, pentru persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire, prin transmiterea de mesaje scurte la numărul 113, păstrând caracteristicile serviciului 112 de voce: gratuitate şi accesibilitate.

Preluarea apelului se efectuează de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, în funcţie de specificul acestuia, îl redirecţionează către serviciile specializate de intervenţie, şi anume: ambulanţă, poliţie, pompieri și jandarmi.

FOTO/VIDEO: IJJ B-N, IPJ B-N

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.