Brigada 81 Mecanizată Bistrița a aniversat un centenar de existență

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” a sărbătorit, luni,  100 de ani de la înfiinţare, fiind continuatoarea tradiţiilor militare ale Regimentului 81 Infanterie Dej, înfiinţat în 1919, şi a Regimentului 223 Mecanizat „Bobâlna”, înfiinţat în 1968. Militarii brigăzii au luat parte la misiunile din Angola, Albania, Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. În prezent, Batalionul 81 Infanterie este în proces de redislocare din Teatrul de Operaţii Afganistan. 

 

La eveniment au participat autorități locale și județene. După ce șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ovidiu Uifălean, a primit onorul militar și s-a intonat Imnul Național, un sobor de preoți în frunte cu IPS Andrei Andreicuț au oficiat un Te Deum.

A urmat de citirea de către generalul de brigadă dr. Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, cel care a dat citire Decretului ministrului Apărării Naţionale privind sărbătorirea a 100 de ani de la înfiinţarea brigăzii.

„Această zi aniversară constituie un îndemn de mândrie şi satisfacţie pentru realizările obţinute şi un imbold pentru atingerea unor parametrii superiori de performanţă în procesul de instruire. (…) Trebuie să mândri că aveţi înaintaşi glorioşi pe care acum, la moment aniversar, îi omagiem cu respect, păstrându-i veşnic în memorie. În virtutea acestor tradiţii, vă cer să slujiţi în continuare poporul, ţara şi instituţia militară, cu acelaşi devotament şi vă îndemn să vă păstraţi curajul de a apăra oriunde şi oricând patria, cu hotărârea de a învinge„, a spus generalul de brigadă dr. Ovidiu Pop.

De asemenea, în baza unui decret semnat de președintele României, Klaus Iohannis, a avut loc un ceremonial de decorare a Drapelului de luptă al Brigăzii 81 Mecanizate, căreia i-a fost conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler cu însemn de război pentru militari.

În cadrul aceluiași eveniment, în semn de apreciere pentru contribuţia importantă adusă la sporirea vizibilităţii şi prestigiului Armatei României în cadrul misiunii NATO în Afganistan, precum şi pentru aprofundarea relaţiilor de colaborare cu partenerii de operaţii, prin Decretul 935 din 21 noiembrie 2018 al preşedintelui României, colonelul Marian Cristurean a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler.

De asemenea, în semn de apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredinţate, şeful Statului Major al Apărării a conferit Emblema de Onoare a Logisticii pentru lt. col. Lucian Pupeză şi maior Florin Mazere; Emblema de Onoare a Comunicaţiilor pentru maior Valentin Tudor, şi Emblema de Merit în Serviciul Armatei, clasa a II-a pentru lt. col. Remus Filimon, lt. col. Marcel Carţiş şi plutonier adjutant principal Anton Koller şi plutonier adjutant principal Ştefan Ţăpoi. La Bistriţa a fost prezent  general de brigadă Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării.

Pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor şi obţinerea de rezultate meritorii în procesul instruirii, şeful Statului Major al Forţelor Terestre a conferit Emblema de Onoare a Forţelor Terestre pentru lt. col. Adrian Burlacu, lt. col. Ilie Sas, căp. Mihai Popa –Iovănuţ, maistru militar clasa I  Claudiu Mureşan, maistru militar clasa a II-a Marian Palfi, plutonier adjutant principal Grigore Suci şi plutonier adjutant Viorel Purcel. Emblema de Merit în Serviciul Armatei, clasa a III-a a fost acordată lt. col. Francisc Bara, lt. col. Silviu Borşa, maior Mihai Drâmbărean, maior Marcel Pop, plutonier adjutant principal Emilian Dobrea, plutonier adjutant principal Victor Izotov şi plutonier adjutant Emanuel Rusu.

Au luat cuvântul generalului de brigadă Mircea Gologan și președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, după care au defilat toate trupele prezente – Regimentul 81 Infanterie Dej, Regimentul 223 Mecanizat „Bobâlna”, cu Drapelul de Luptă original, înmânat la 15 decembrie 1968, condus de sublocotenent Alexandru Bot, Comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, echipat în noua ţinută combat, comandat de şeful de stat major al Brigăzii, colonel Nicolae Mocanu,  Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad,  Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă” din Turda, Batalionul 817 Artilerie „Petru Rareş” din Prundu Bârgăului,  Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda,  Batalionul 405 Sprijin Logistic Năsăud, comandat de lt. col. Lucian Pupeză.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.