Elevii bistrițeni iau atitudine: ”Este inadmisibil ca în România anului 2019 elevii să fie supuși unor asemenea condiții!”

Consiliul Judeţean al Elevilor Bistriţa-Năsăud a decis să tragă un semnal de alarmă, prin intermediul unei postări pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, despre „condiţiile precare din şcolile bistrițene. Potrivit reprezentanților elevilor, circa 1.700 de copii studiază în unităţi care au toaletele afară. Alte probleme ridicate vizează  naveta elevilor și faptul că unităţile de învăţământ în care există toalete sunt lipsite de săpun şi hârtie. 

Potrivit reprezentanților elevilor bistrițeni, cu toate că există acte normative care să reglementeze condițiile din unitățile de învățământ, ”în anul antemergător centenarului, constatăm, cu părere de rău, faptul că aproape 13% din instituțiile de învățământ din județul Bistrița Năsăud, mai exact 41 de școli, din cele 318 existente în județ, nu au apă și canalizare, iar preșcolarii sau elevii merg la WC-ul situat în fundul curții. Este inadmisibil ca în România anului 2019 elevii să fie supuși unor asemenea condiții” spun cei care fac parte din Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud.

Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor fac apel către consiliile locale, cadrele didactice, directorii de şcoli şi părinţi să se implice: ”Pentru ca aceste probleme să fie remediate, iar elevii să aibă condițiile necesare în școli, este relevantă implicarea atât a primarilor și a consiliilor locale, cât și a cadrelor didactice, a managerilor și a părinților. Aceștia ar trebui să acorde atenția și respectul necesar cazurilor din lista mult prea lungă a unităților de învățământ primitive”.

”Alte probleme care sunt în atenția reprezentanților elevilor pentru anul 2019 vizează: 

  • faptul că elevii navetiști aduc de acasă peste 100 de lei pentru a-și asigura transportul spre școală. Conform RISEJ 2017-2018, 78.7% dintre elevi primesc înapoi din banii plătiți pe navetă sub 50% din costul total al acesteia.
  • suma de bani plătită de fiecare elev sub formă de „fond al școlii” este, în medie, de 40 de lei. Cu toate acestea, unitățile în care există toalete, sunt lipsite de săpun și hârtie” se mai arată în mesajul postat pe o rețea de socializare.

Noua conducere a Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud, structură consultativă care reprezintă interesele elevilor din învățământul preuniversitar de stat și privat din România la nivel școlar, județean și național, pentru anul școlar 2018 – 2019, a fost stabilită la data de 2 noiembrie 2018, fiind formată din:

  • Președinte – Flore Daniel – Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița;
  • Vicepreședinte – Roș Horațiu – Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița;
  • Vicepreședinte – Avram Paul – Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistrița;
  • Vicepreședinte – Lăzurcă Daiana – Liceul „Radu Petrescu” Prundu Bîrgăului;
  • Secretar interimar – Fetti Anamaria – Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistrița.

Misiunea Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud este de a asigura un mediu propice dezvoltării personale și profesionale a elevilor prin susținerea voluntariatului și acțiunilor pliate pe nevoile si interesele lor reprezentându-i in Consiliile Regionale/Naționale ale Elevilor și ,mai departe, în forurile decizionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.