Doi bărbați și o femeie din Bistrița au fost arestați preventiv pentru cămătărie și șantaj, după ce ar fi constrâns fizic și psihic mai multe persoane care au luat împrumuturi în bani de la aceștia și nu au reușit restituirea sumelor la timp. În urma onor percheziții care au avut loc sâmbătă la domiciliul acestora, polițiștii bistrițeni au găsit circa 25.000 de euro, peste 30.000 lei și aproximativ două kilograme de aur, dar și înscrisuri cu valoare probatorie.

 

Sâmbătă, 16 mai 2020, au avut loc trei percheziții în municipiul Bistrița și localitatea Sărățel, într-un caz de cămătărie și șantaj. Polițiştii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Bistrița-Năsăud,sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, au documentat activitatea unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de cămătărie și șantaj.

„La data de 16 mai a.c., pentru documentarea activității infracționale, au fost desfășurate 3 percheziții la domiciliile persoanelor bănuite, în urma cărora au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 24.690 euro, 30.370 lei, aproximativ 2 kg de bijuterii, precum și alte înscrisuri cu valoare probatorie.

Din investigații a reieșit că, în perioada 2016-2020, membrii grupării ar fi acordat bani cu împrumut, mai multor persoane, pentru care ar fi perceput ilegal dobânzi. În vederea recuperării sumelor de bani împrumutate sau a dobânzilor percepute, membrii grupului ar fi exercitat acte de constrângere fizică și psihică împotriva persoanelor care nu reuşeau să restituie, la termen, sumele datorate. Doi bărbați de 43 și 23 de ani, împreună cu două femei de 26 și 44 de ani, toți din Bistrița, au fost conduși la sediul inspectoratului pentru audieri”, a precizat Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

Față de trei dintre aceștia – cei doi bărbați și femeia de 44 de ani, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore și au fost prezentați Judecătoriei Bistrița cu propunere de arestare preventivă, propunere care a fost admisă de magistrați.

În activități au fost angrenați și polițiști criminaliști și luptări ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale.