Gabriel Leș: Industria noastră de apărare nu este pregătită să răspundă nevoilor Armatei României! Tehnica noastră este extrem de învechită

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că industria noastră de apărare nu este pregătită să răspundă nevoilor Armatei României pentru a fi compatibilă cu toate armatele din structura euro-atlantică, motiv pentru care transferul de tehnologie se va face treptat, implicând atât industria de stat, cât şi zona privată.

 

Industria de apărare ține de Ministerul Economiei. Aș vrea să vă spun că toate proiectele pe care le-am pregătit și la care am avut onoarea să lucrez ca și fost secretar de stat la armamente, împreună cu colegii mei și Ministerul Apărării Naționale, fiindcă atunci am pregătit proiectele majore de care azi se discută – Patriot, R16, corvete, 8×8, etc., programe care depășeau 100 de milioane de euro, pentru care mi-am asumat aprobarea în Parlament, conform legislației în vigoare. toate acestea sunt prevăzute cu integrarea în industria noastră națională de apărare. Am specificat și atunci, specific și acum foarte clar: industria noastră de apărare nu este pregătită să răspundă nevoilor Armatei României la nivelul anului 2018, când vorbim să fim compatibili cu toate armatele din structura euro-atlantică. Tocmai de aceea, transferul acesta de tehonologie, transefrul de know-how, partea de mentenanță se vor face treptat. Spre exemplu, transportorul blindat 8×8 se va face în prima fază prin integrarea acestui produs în Români, ca ulterior, pe oriziontală să fie implicată cât mai multă industrie locală, fie că vorbim de stat sau că vorbim de zona privată, astfel încât în timp să poți rezolva partea de mentenanță în România, pentru că este extrem de scumpă și nu poți să faci mentenanță la tehnica militară în altă parte, și să încerci să produci anumite componente care să deservească lanțul de aprovizionare pe produsul respectiv„, a declarat Gabriel Leș.

Ministrul Apărării a precizat că a purtat discuţii cu ministrul Economiei, Niculae Bădălău, privind industria de apărare, pentru integrarea anumitor produse de care Armata are nevoie, pe care să le „românizeze”.

Am avut discuții chiar și în această săptămână cu ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ca să integrăm anumite produse și să le românizăm, dacă îmi dați voie așa, să facem produse românești, având în vedere următorul aspect: orice producător de tehnică militară care va veni și va face un produs în România, nu poate să aibă ca management doar Ministerul Apărării Naționale. Va trebui ca acest produs să poată fi vândut pe extern, astfel încât din punct de vedere economic el să fie eficient. Dacă ai nevoie de 50.000 de arme de un anumit tip cu noua tehnlogoe să le faci în 6 luni de zile, iar armata să nu îți mai comande 6 ani vreo armă de inlocuire. Dacă tu oprești producția la 6 luni de zile se va întâmpla ce s-a întâmplat de atâta vreme cu cei care nu au reușit să țină pasul cu tehnologia actuală„, a spus Gabriel Leș.

Ministrul a mai subliniat că tehnica Armatei este extrem de învechită, necesarul este enorm, dar este normal ca procentul de 2% din PIB alocat domeniului să nu fie cheltuit doar în afara ţării.

De doi ani de zile avem și ne-am asumat acei 2% și am început achiziția de tehnică militară. Suntem în două bărci destul de interesante. În primul rând, pentru Armata României, necesarul este enorm pentru că tehnica noastră este extrem de învechită, trebuie să recunoaștem, și avem bani și vrem produsul. Pentru că noi astăzi avem militari care luptă în condiții de război în teatrele de operațiuni și trebuie să le dai tehnica militară cât mai bună, astfel încât să îl aduci în viață acasă.

Pe de altă parte din punct de vedere politic este asumat acest 2%. Este normal ca cei 2% să nu îi cheltuiești doar în afara țării, adică să intre în buzunarul tău și să îi dai în afară și să nu aduci nimic. E un program pe care îl gândim cu Ministerul Economiei, dar clar, nu merge în ritmul pe care ni l-am dori noi, adică în doi ani de zile să retehnologizezi industria și să își poată oferi toată paleta de produse de care ai nevoie„, a spus Gabriel Leș.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.