Gabriel Rus, tânărul care a accidentat mortal un taximetrist în urmă cu doi ani, CONDAMNAT DEFINITIV de Curtea de Apel Cluj! Merge la închisoare pentru 5 ani și 2 luni

Gabriel Rus, tânărul din Târlișua care a accidentat mortal, în urmă cu 2 ani, la Coldău, un taximetrist, iar alte trei persoane au ajuns în stare gravă la spital, a fost condamnat definitiv, miercuri de Curtea de Apel Cluj, la 5 ani și 2 luni de închisoare. Sentința este definitivă. 

 

Gabriel Rus, tânărul din Târlișua, care în toamna lui 2017 s-a urcat băut la volan și a produs un accident grav în localitatea Coldău din județul Bistrița-Năsăud, soldat cu moartea lui Claudiu Zăgrean, un tânăr din localitatea Mogoșeni, aflat la volanul unui taximetru cu care transporta spre casă alte trei persoane , și acestea fiind grav rănite, a fost condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare de magistrații Curții de Apel Cluj, care au admis apelul formulat de familiile victimelor. La instanța de fond, respectiv Judecătoria Beclean, Gabriel Rus a primit o sentință mai blândă, de doar 2 ani și 7 luni în regim de detenție.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.proc.pen., admite apelurile declarate de către persoanele vătămate Z. M. N., Z. I. A., Z. T., Z. E. împotriva sentinţei penale nr. 228/30.10.2018 Judecătoriei Bistriţa – Năsăud, pe care o desfiinţează în latura penală şi, judecând în fond:

Condamnă pe inculpatul R. G., pentru săvârşirea infracţiunilor de: – ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, la pedeapsa de 4 ani închisoare. – vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 alin. 1, 3 şi 4 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod de procedură penală, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. – conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 2 ani închisoare. Constată că infracţiunile sus menţionate au fost comise sub forma concursului real și formal prev. de art. 38 alin. 1 și 2 Cod penal.

În baza disp. art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse (1 an şi 2 luni închisoare), astfel că aplică inculpatului pedeapsa finală de 5 ani şi 2 luni închisoare, în regim de detenție. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. II.În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.proc.pen., respinge, ca nefondat, apelul declarat de către apelantul – inculpat R. G., împotriva sentinţei penale nr. 228/30.10.2018 Judecătoriei Bistriţa – Năsăud (n. r. – Judecătoria Beclean).

Deduce din durata pedepsei închisorii aplicate inculpatului perioada reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, respectiv de la 1.10.2017, la zi. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj, suma de 130 lei, onorariul parţial avocat din oficiu, pentru dna avocat C. M. – I., ce se va avansa din FMJ. Obligă apelantul să achite în favoarea statului suma de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 20 februarie 2019″, este decizia Curții de Apel Cluj.

 

Reamintim că, accidentul în care şi-a pierdut viaţa Claudiu Zegrean s-a produs în noaptea de 30 septembrie/ 1octombrie 2017, după ce Gabriel Rus, fiul unui consilier PSD din Tîrlişua, participase la o nuntă în oraşul Beclean, unde consumase alcool. Alte trei persoane, pasagere în taximetru, au fost rănite grav în urma impactului, acestea necesitând îngrijiri medicale.

În urma prelevării de probe biologice, s-a constatat că Gabriel Rus avea o îmbibaţie alcoolică de 0,80 g/l alcool pur în sânge, respectiv o alcoolemie de 1,25‰.

Procurorii l-au acuzat pe Gabriel Rus de ucidere din culpă, iar pe 19 ianuarie l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, măsură preventivă care a fost menținută până la finalizarea procesului.

Familia lui Claudiu Zegrean, dar şi celelalte părţi vătămate în urma accidentului, precum şi Spitalul Judeţean Bistriţa, Societatea de Asigurare City Insurance şi SC Aurovista SRL s-au constituit părţi civile, pretențiile acestora fiind judecate separat într-un dosar disjuns din dosarul penal de fond.

Gabriel Rus este student la Universitatea Tehnică Cluj.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.