În 2019, echipajele ISU Bistrița-Năsăud au intervenit la peste 11.700 de situații de urgență! Majoritatea au fost cazuri medicale

În anul 2019, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud au intervenit la peste 11.700 situații de urgență pe raza județului, circa 10.500 fiind cazuri medicale.

Potrivit bilanțului de activitate aferent anului 2019, în zona de competenţă a ISU Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat 11.712 situaţii de urgenţă (o creștere cu 2,61% faţă de 11.414 situaţii de urgenţă produse în anul 2018).

Cele mai multe dintre situațiile de urgență au fost cazuri în care a fost necesară acordarea ajutorului medical (peste 10.000).

De asemenea, echipajele ISU Bistrița-Năsăud au intervenit și la 270 de incendii și alte 72 de incendii de vegetaţie. Potrivit documentului cotat, 79 de incendii au izbucnit din cauza coșului de fum necurățat (mai multe cu 22 față de 2018), iar alte 68 ddin cauza instalațiilor electrice improvizate (mai multe cu 10 decât în 2018).

În 401 cazuri, echipajele ISU Bistrița-Năsăud au avut parte de alerte false, cu 32 mai puține decât în anul anterior.

Imagine

Pe timpul intervenţiilor (cu excepţia celor SMURD) a fost salvată viaţa a 161 de persoane (73 adulţi şi 88 copii) şi au fost protejate bunuri în valoare de 34,23 milioane lei. Cu toate eforturile depuse de forţele profesioniste, în urma incendiilor din anul 2019 au fost înregistrate un deces şi 18 persoane rănite.

Timpul mediu de răspuns, total intervenţii:
– Urban 06:53
– Rural 16:29

În cadrul subunităţilor inspectoratului, sunt operaţionale 7 module SMURD, astfel:

– Garda de Intervenţie numărul 1 Bistriţa cu o ambulanţă tip C1 şi o ambulanţă tip B2;
– Garda de Intervenţie numărul 2 Prundu Bârgăului cu o ambulanţă tip B2;
– Punctul de Lucru Lechința, cu o ambulanţă tip B2;
– Garda de Intervenţie numărul 1 Năsăud, cu o ambulanţă tip B2;
– Garda de intervenţie numărul 2 Beclean, cu o ambulanţă tip B2;
– Garda de Intervenţie 3 Sângeorz Băi, cu o ambulanţă tip B2.

În urma analizei statistice a datelor privitoare la timpii totali de intervenţie, în cazul pacienţilor traumatizaţi, care reprezintă aproximativ 15,52% din totalul intervenţiilor, este de remarcat, în primul rând, că în aproximativ 92,52% situaţii de urgenţă, pacienţii au beneficiat de management care să respecte principiul „orei de aur”. Timpul total de intervenţie s-a încadrat în intervalul de 30-50 minute, interval în cadrul căruia s-a lucrat eficient pe pacient, atât tehnic cât şi medical şi au fost furnizate echipelor de traumă intra-spitalicească, în timp optim, pacienţi corect pregătiţi pentru rezolvarea definitivă a leziunilor.

„Îndeplinirea misiunilor din anul 2019 se datorează disponibilităţii forţelor specializate ale inspectoratului, de diversificare a misiunilor specifice, dezideratului apărării vieţii, bunurilor materiale şi mediului, precum şi încrederii mari a populaţiei în solicitarea instituţiei noastre şi în alte situaţii, altele decât urgenţele generate de incendii”, a declarat inspectorul şef al ISU Bistriţa-Năsăud, col. dr. ing. Constantin Florea, la Bilanţul ISU pe 2019 ce a avut loc la Palatul Administrativ.

În acest cadru, plutonierii majori Rareș Cornel Greab de la Garda de Intervenție Prundu Bârgăului și Dumitru Pavel Ceșa de la Secția de Pompieri Năsăud au primit diplome de excelență pentru întreaga lor activitate și pentru modul în care au intervenit pe parcursul misiunilor la care au fost solicitați.

În aplauzele colegilor, cei doi salvatori au fost felicitați și de către prefectul județului Bistrița – Năsăud, Stelian Dolha, dar și de către vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița – Năsăud, Vasile Puica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.