În Bistrița-Năsăud, locuiorii de la case vor primi pubele cu cip

Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud va achiziţiona 74.000 de pubele cu cip, care vor fi distribuite cetățenilor din mediul rural, dar şi din cel urban, care locuiesc la case. Întreaga investiție se ridică la aproximativ două milioane de euro. 

Într-o conferință de presă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, a vorbit despre Ordonanța de Urgență 74 din 2018 privind regimul deșeurilor și despre faptul că aceasta prevede noi tarife, stabilite în funcție de cantitatea de deșeuri produsă de cetățeni. Practic, scopul principal al acesteia este de a reduce cantitatea de deşeuri umede.

”Ordonanţa 74, aprobată prin Legea 31 de la sfârşitul anului trecut, ne-a spus aşa: cetăţeni din România, începând cu luna iunie, nu mai merge tariful pe persoană, ci plăteşti după cât produci, după cât arunci cum ar veni (…) Trebuie să ne gândim foarte serios și destul de constrânși de timp, cum procedăm şi cum implementăm prevederile acestei ordonanţe prin care cetăţenii trebuie să ştie, să conştientizeze că, cu cât produc mai mult deşeu umed, care se depozitează pe groapa de gunoi, plătesc mai mult”, a declarat Ioan Ţintean.

Potrivit vicepreședintelui CJ B-N, pentru a se stabili cantitatea de deșeuri, în cazul  cetățenilor care locuiesc la case s-a găsit o soluție, aceea de a achiziţiona 74.000 de pubele galbene cu cip, costurile unei astfel de investiții fiind estimate la 2 milioane euro (cu TVA), bani alocați din Fondul de Investiţii şi Dezvoltare.

Aceste pubele îi vizează pe locuitorii de la case, însă, Ioan Țintean spune că situația este mai dificilă în ceea ce îi privește pe cetățenii din blocuri, pentru aceștia cautându-se în continuare soluții.

Una dintre ele ar fi menținerea pubelelor semni-îngropate, dar care să fie completate prin amplasarea unor containere supraterane pe roți, cu cartelă, destinate fracției umede.

În municipiul Bistrița și în orașe ar putea fi implementate platforme pilot pentru a vedea cum vor fi primite de cetățeni. ”Sunt câteva zone, 5 – 10 în Bistrița, în care am putea testa să vedem cum ar fi. Ne lovim de aceeași problemă – nu putem scoate containerele semi-îngropate pe care le avem pentru că trebuie să le menținem până în 2021. Deci trebuie să le punem lângă. Până atunci, lângă acele containere, ar putea fi amplasare acele containere supraterane pe roți, doar pentru fracția umedă” a mai completat Țintean.

Practic, toate aceste măsuri ar trebui implementate de la 1 iunie, însă Ioan Țintean este de părere că nu se va reuși acest lucru la termenul prevăzut. ”Părerea mea este că nu vom reuşi chiar din luna iunie, dar va trebui să reuşim cât de repede” a mai spus vicepreședintele CJ B-N.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.