După protestele din ultimele zile ale părinților și elevilor din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, un deputat USR a decis să sesizeze Avocatul Poporului și, mai mult, parlamentarul este dispus să facă demersuri astfel încât să fie modificată Legea educației naționale și Statutul cadrelor didactice.

Protestele părinților din localitatea Șanț au început la sfârșitul săptămânii trecute (subiectul fiind prezentat de Realitatea de Bistrița AICI) și au continuat și în această săptămână, când zeci de persoane s-au adunat din nou în fața Şcolii Gimnaziale „Enea Grapini”, decise fiind să nu îi permită profesorului Vasile Maternik să se întoarcă la catedră. Luni dimineața, la școală s-a prezentat și profesorul în cauză, moment în care spiritele s-au încins și a fost nevoie de intervenția jandarmilor și a polițiștilor pentru a împiedica un posibil conflict. În aceste condiții, profesorului nu i s-a permis accesul în incinta unității de învățământ, însă acesta a spus că nu se va da bătut cu toate că părinții nu sunt de acord cu reîntoarcerea lui la catedră.

În legătură cu acest caz, deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a transmis către Avocatul Poporului o sesizare având ca obiect sprijinirea şi protejarea elevilor şi părinţilor acestora împotriva profesorului Vasile Maternik.

”Este evident că atitudinea şi comportamentul lui Vasile Maternik se află într-o vădită contradicţie cu statutul de cadru didactic. Prin simpla prezenţă a acestei persoane în spaţiul unei unităţi şcolare, siguranţa elevilor, a cadrelor didactice, precum şi a personalului didactic auxiliar şi nedidactic este pusă sub semnul incertitudinii. (…) Îmi exprim revolta şi solidaritatea deplină faţă de protestele părinţilor din Şanţ împotriva pseudo-profesorului de sport Vasile Maternik care începând cu 2012 a agresat şi violentat mai mulţi elevi, acesta fiind condamnat în instanţă la 4 luni de închisoare cu suspendare. Acum acest agresor s-a întors la şcoala din Şanţ unde este titular, dar din punct de vedere educaţional, pedagogic şi moral acest om cu un profil psihologic şi comportamental deviant nu mai are ce căuta la catedră, el punând în pericol siguranţa, integritatea fizică şi psihologică a copiilor pe care trebuia să îi educe nu să îi trateze cu violenţă fizică şi verbală. Este absolut uman şi firesc ca părinţii revoltaţi să protesteze pentru siguranţa copiilor lor împotriva unui om cu o condamnare penală pentru purtare abuzivă!”, este de părere deputatul Cristina Iurișniți.

În plus, deputatul afirmă că va supune atenţiei publice o modificare necesară a Legii 1/2011 – Legea educației naționale, precum şi a Statutului cadrului didactic, astfel încât la catedră să se limiteze accesul persoanelor cu probleme psihologice sau care au cazier. ”Astfel de oameni nu mai au ce căuta la catedră, să modeleze şi să formeze copii, fiind din start un pericol pentru aceştia. Este absolut urgent ca un examen psihologic şi psihiatric să fie obligatorii la intrarea în sistemul de învăţământ, iar apoi periodic, tocmai pentru a asigura calitatea resursei umane, absolut esenţială în sistemul de educaţie„, a mai spus Iurișniți.

În ceea ce îl privește pe profesorul de educaţiei fizică şi sport Vasile Maternik, acesta a fost condamnat în luna martie a acestui an de o instanță din Bistrița-Năsăud la patru luni de închisoare pentru purtare abuzivă, pentru agresarea a doi elevi. Instanța a decia amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii. Însă, acesta nu este singurul caz în care este implicat profesorul. Pe rolul instanței de judecată se mai află un dosar în care același profesor este acuzat de alți doi elevi tot de purtare abuzivă. Un prim termen în acest proces a fost stabilit pentru data de 12 decembrie.