La Bistrița a început construcția celui mai scump sens giratoriu din istoria orașului. Întreaga investiție se ridică la circa 800.000 de euro (FOTO)

Primăria Bistrița intenționează să construiască un sens giratoriu într-o intersecție extrem de aglomerată din municipiu, unde zilnic, la orele de vârf, traficul se desfășoară cu dificultate. Însă, pentru amenajarea sensului propriu-zis, mai întâi în zonă vor trebui efectuate o serie de lucrări care au generat costuri imense, astfel că realizarea întregului obiectiv de investiții se ridică la circa 800.000 de euro.

Noul sens giratoriu va fi amenajat la intersecția străzilor Tărpiului, Drumul Cetății și Livezi, iar scopul unei astfel de investiții este de a fluidiza traficul în zonă.

Strada Drumul Cetăţii împreună cu strada Calea Clujului și strada Simion Mândrescu este considerată centura orașului pe care se desfăşoară traficul greu. Strada Tărpiului leagă zona industrială de centrul orașului şi este, de asemenea, foarte circulată, pe ea fiind situate și două unități de producție ale unui important agent economic din municipiu SC Leoni Wiring System Ro SRL, cu peste 7.000 de salariați la cele două capacități de producție, situate de o parte și cealaltă a Drumului Cetății, cu care se intersectează strada Tărpiului. Asigurarea legăturii dintre cele trei străzi se va face prin două intersecții situate la distanţe apropiate una de cealaltă respectiv 70 m” se arăta în studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiții, document realizat de compania ROMGRES SRL Beclean și care a fost aprobat de consilierii locali anul trecut.

În vederea realizării investiției au fost parcurse deja toate etapele, iar câștigătoare a licitației a fost desemnată compania Dimex 2000, valoarea totală a contractului semnat fiind de 3.825.000 de lei, din care construcții-montaj – 3.749.000 de lei, adică mai bine de 800.000 de euro.

Potrivit reprezentanților Primăriei Bistrița, partea cea mai costisitoare nu se referă la construirea propriu-zisă a sensului giratoriu.

Șeful Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița, Ioan Crețiu, a declarat pentru Realitatea de Bistrița-Năsăud că până la amenajarea propriu-zisă a sensului, mai întâi trebuie construit un alt pod peste pârâul din zonă pe care se va face accesul, iar cel existent în prezent va fi transformat dintr-unul auto, în unul pietonal. În plus sunt necesare lucrări pentru devierea liniilor electrice subterane de medie și joasă tensiune și înființarea altora noi. Costurile privind amenajarea sensului giratoriu și al podului se estimează la circa 200.000 euro, în vreme ce mutarea liniilor electrice şi înfiinţarea unora noi sunt estimate la circa 590.000 de euro.

În ceea ce privește lucrările, antreprenorul general, Dimex 2000 Company s-a apucat deja de treabă, iar utilajele intervin în zonă și fac pregătirile necesare pentru construirea noului pod. Acesta va fi amenajat în zona străzii Livezi.

Lucrările ar putea fi gata în aproximativ două luni

Potrivit șefului DSP Bistrița, Ioan Crețiu, ”am purtat discuții cu antreprenorul general și, deși termenul de execuție este de 12 luni de la data semnării contractului, constructorul spune că dacă lucrările se vor desfășura conform graficului, până la data de 15 noiembrie noul sens va fi finalizat”. 

În prezent, din cauza faptului că intersecția deserveşte atât zona industrială, cât şi un ansamblu rezidenţial, situaţia actuală duce la producerea unor blocaje în trafic în special la orele de vârf, precum şi la durate mari de aşteptare la intrarea în intersecție de pe arterele fără prioritate. Aceasta situaţie afectează atât locuitorii din zonă, cât și agenţii economici şi traficul greu din zona industrială.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.