Lacul Colibița va fi golit… într-o toamnă! Ministrul Deneș a rămas de „fazan”

Dacă în urmă cu trei săptămâni, ministrul Apelor și Pădurilor declara într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că lacul de la Colibița va fi golit în această toamnă, iar din primăvara anului viitor vor începe lucrări de curăţare şi reabilitare a barajului, precum și amenajarea malurilor râului Bistrița, vineri directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa, Marius Cristian Ciulbea, a dat un alt termen – toamna anului 2019. Pe lângă toate acestea, finanțarea nu este una concretă, fiindcă abia acum se lucrează la întocmirea documentației pentru accesarea de fonduri europene.

 

Subiectul golirii lacului de la Colibița în vederea măririi gradului de siguranță a barajului a fost adus în atenția publică an de an, de vreo câțiva ani încoace. De făcut ceva concret însă, nu s-a făcut. Cel mai important motiv este, evident, sursa de finanțare care nu era chiar la îndemâna autorităților, suma fiind una uriașă, aproximativ 29 milioane de euro, conform informațiilor transmise, în 2017, de ABA Someș-Tisa.

Ministrul Deneș anunța că începe golirea lacului în această toamnă

Anul acesta tema a fost repusă pe tapet, iar pe 14 septembrie, ministrul Apelor și Pădurilor anunța într-o conferință de presă, susținută la Bistrița, că că lacul Colibiţa  va fi golit în această toamnă, urmând ca în primăvara anului viitor să înceapă lucrările de curăţare şi reabilitare a barajului.

Ne dorim  ca la acumularea Colibița să începem golirea barajului, iar în primăvară să începem lucrările la acest baraj. Nu este vorba numai de baraj, ci tot ce înseamnă râul Bistrița, din aval de baraj și până unde se varsă în Șieu. Tot cursul râului Bistrița va fi amenajat, astfel încât acest râu să fie unul care să nu prezinte un pericol. În momentul în care proiectantul va avea soluțiile cât de cât creionate voi face o întâlnire între autoritățile publice județene și locale, proiectant, reprezentanții noștri de la ABA Someș-Tisa, în care vom discuta dacă soluțiile sunt în concordanță cu nevoile populației din zonă. Vrem să facem un proiect care să folosească cu adevărat comunităților din acea zonă„, a declarat ]n urmă cu trei săptămâni ministrul Deneș.

Deneș s-a lăudat cu proiectul și în raportul de activitate 

Anterior acestei conferințe de presă, ministrul Apelor și Pădurilor și-a prezentat, pe 2 august, raportul de activitate pe primele 6 luni. Cu acea ocazie, Ioan Deneș anunța faptul că, proiectul „Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița și amenajarea râului Bistrița, aval de acumulare, județul Bistrița-Năsăud, în valoare de 22.766.000 euro, fără TVA”, a fost prins la finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

În aceeași zi însă, surpriză! ABAST anunța pe site-ul instituției lansarea  unei lictații care venea să îl contrazică pe ministrul Deneș, și să întărească ideea că proiectul de reabilitare a barajului de la Colibița, precum și a malurilor râului Bistrița nu va fi demarat prea curând.

Administraţia Naţională «Apele Române» – Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa cu sediul în Cluj-Napoca, (…) organizează licitaţie publică deschisă cu ofertă în plic închis, pentru închirierea suprafeței de 66 mp în cuveta lacului de acumulare Colibița, sat Colibița, comuna Bistrița-Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, pentru o perioadă de 10 ani. Închirierea are ca obiect amplasarea de construcții plutitoare provizorii cu elemente demontabile destinate agrementului„, era scris într-unul dintre anunțuri.

Pe 8 august apare și cel de-al doilea anunț în care se arăta că, „Administraţia Naţională «Apele Române» – Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa cu sediul în Cluj-Napoca, (…) organizează licitaţie publică deschisă cu ofertă în plic închis, pentru: – închirierea suprafeței de 80 mp în cuveta lacului de acumulare Colibița, sat Colibița, comuna Bistrița-Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, pentru o perioadă de 10 ani, închirierea are ca obiect amplasarea de construcții plutitoare provizorii cu elemente demontabile destinate agrementului cu ambarcațiuni plutitoare fără motor termic„.

Ofertele fiind făcute pentru o perioadă de 10 ani, pare destul de greu de crezut că lucrările de execuție din cadrul proiectului „Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița și amenajarea râului Bistrița, aval de acumulare, județul Bistrița-Năsăud”, vor fi demarate prea curând.

Sever Roman, șeful APM BN: Nu spun anul, depinde de finanțare

După exact 3 săptămâni de la conferința susținută la Bistrița de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a fost organizată o conferință de presă, la care au fost prezenți subprefectul Ciprian Ceclan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud – Sever Roman, directorul ABA Someș-Tisa Marius – Cristian Ciulbea, dar și reprezentantul firmei care întocmește proiectele, Cătălin Popescu. Tema: „Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița și amenajarea râului Bistrița, aval de acumulare, județul Bistrița-Năsăud”.

Ideea de bază este faptul că, lacul Colibița nu va fi golit prea curând, dar oricum această procedură va avea loc între lunile septembrie și martie, nu se știe în care an.

Golirea lacului Colibița va începe în septembrie și se va termina în luna martie a anului următor. Nu spun anul, depinde de finanțare„, a declarat șeful APM Bistrița-Năsăud, Sever Roman.

 

Directorul ABA Someș-Tisa merge pe 2019

Totuși, șeful ABA Someș-Tisa, Cristian Ciulbea, a susținut că golirea va începe în septembrie anul viitor.

Trebuie știut faptul că nu va exista o golire totală, urmând să rămână cam 20% din actualul volum din actuala acumulare de apă. Nu există niciun fel de probleme pentru floră și faună, mai ales că avem un grad de colmatare care nu trece de 6%, ceea ce este extrem de puțin„, a mai precizat Ciulbea.

Finanțarea e ca… pasărea de pe gard: Subprefectul Ceclan și-o asumă

Chiar dacă a fost avansat ca termen de începere a golirii lacului Colibița toamna lui 2019, acesta nu pare foarte sigur în condițiile în care abia acum se întocmesc studiile de fezabilitate. Urmează proiectul tehnic și detaliile de execuție, licitația pentru atribuirea contractului, la care să nu uităm că vor participa cu siguranță câteva firme cu nume sonor și mai ales nu trebuie excluse contestațiile care vor determina amânarea începerii lucrărilor.

Fără să țină cont de aceste variabile, subprefectul Ciprian Ceclan și-a asumat demararea lucrărilor prevăzute în proiect.

Sper ca anul viitor, 2019-2020, îmi asum eu lucrul acesta, sper să văd lucrările că-s începute la baraj, a declarat subprefectul Ciprian Ceclan.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.