Liberalul Ioan Turc solicită parlamentarilor bistrițeni să facă demersuri pentru introducerea trenurilor de tip ”accelerat” pe ruta Bistrița – Cluj-Napoca

Președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, lansează o solicitare către parlamentarii bistrițeni. Acesta le cere să facă toate demersurile necesare pentru a introduce trenurile de tip ”accelerat” pe ruta Bistrița – Cluj-Napoca, întrucât, în opinia sa este inadmisibil ca în secolul XXI, o distanță de circa 120 de km să fie parcursă în trei ore din cauza faptului că actualele trenuri opresc de 22 de ori. 

Liberalul Bistrițean consideră că în lipsa unor proiecte majore de infrastructură rutieră care să includă legături rapide între județul Bistrița-Năsăud și județul Cluj, singura variantă la îndemână ar fi transportul pe calea ferată, obiectiv pe care ar trebui să se pună accent.

Clujul devine din ce în ce mai mult un centru de dezvoltare cu impact regional, național, dar relevant şi pentru această zonă a Europei. Universitățile şi industriile inovative reprezintă principalul motor de dezvoltare. Bistrița poate profita de această realitate pe model occidental sau va deveni un satelit sărac al unui Cluj tot mai bogat, pe varianta specifică Americii Latine. Parteneriatele avantajoase în educație, economie şi agrement sunt condiționate de mobilitatea persoanelor; mărfurilor şi serviciilor. Construcția de drumuri şi autostrăzi este în sine un subiect jenant. Masterplanul pentru transport, pe componenta sa rutieră, se schimbă mereu doar pentru a amâna marile proiecte. Ne rămâne pe termen scurt o singură soluție: calea ferată” este de părere liberalul Ioan Turc.

Președintele PNL B-N mai afirmă că este absolut necesară introducerea trenurilor de tip ”accelerat” pe ruta Bistrița-Cluj.

Acesta motivează propunerea sa astfel: de 6-7 ani, între Bistrița şi Cluj (distanța pe calea ferată este de cca 120 km) nu mai circulă nici un tren de tip „InterRegio”. La ora actuală, între cele două oraşe circulā într-un interval de 24 de ore 11 trenuri: 7 trenuri ale operatorului național de transport feroviar „CFR Călători” (4 spre Cluj şi 3 retur) şi 4 ale operatorului privat „Interregional Călători” (două tur, două retur). Din cauza numărului mare de opriri (în jur de 22), călătoria între cele două oraşe durează cel puțin 3 ore. De exemplu, trenul nr. 14311 pleacă din stația Bistrița Nord la ora 04.08 şi ajunge la Cluj la ora 07.40, după 22 de opriri al căror timp de staționare este de 59 de minute. Dacă adăugăm şi timpii de frânare şi de demarare, constatăm că perioada pentru acoperirea distanței este majorată cu cel puțin o oră şi jumătate. Trenurile de tip „InterRegio” sau „accelerat” ar parcurge distanța în mai puțin de două ore cu trei opriri a câte 2 minute în Beclean, Dej şi Gherla. Ținând cont de faptul că ruta Bistrița – Cluj şi retur este cea mai profitabilă din intreaga regională, este imperios necesară reintroducerea trenurilor de tip accelerat”. 

În opinia liberalului, pe termen mediu, intervenția la infrastructura căii ferate şi investițiile în trenuri noi ar duce la parcurgerea distanței dintre cele două oraşe în circa o oră, în condiții de maximă siguranță şi confort. ”Proiectul de realizare a unei gări la Cluj Aeroport vine să întărească această abordare. Le solicit parlamentarilor puterii şi presedintelui CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, să depună toate diligențele la Ministerul Transporturilor pentru introducerea unor trenuri accelerate, la ore de maxim interes pentru călători. Ne-au arătat ce „pot” prin reintroducerea meteorică a trenului „politic” Ilva Mică – Rodna. Vă rog, faceți acest gest util pentru Bistrița şi pentru județ!” a încheiat Ioan Turc. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.