Mai multe unități de alimentație publică din Bistrița-Năsăud, la control

Mai multe restaurante, pizzerii, patiserii și unități de tip fast-food și catering din Bistrița-Năsăud au fost controlate de inspectorii sanitari veterinari, dar și de reprezentanți ai Protecției Consumatorilor, care au vrut să vadă cât de calitative sunt unele produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui sau a unor produse lactate, provenite din comerţ intracomunitar şi comercializate pe piaţa din România. 10 amenzi au fost aplicate pentru neregulile constatate în urma controalelor. 

Reprezentanți ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor și ai Direcției Județene pentru Agricultură au efectuat, în perioada 25 februarie – 01 martieverificări la mai multe unităţi de alimentație publică de pe raza județului Bistrița-Năsăud.

Potrivit directorului executiv al DSVSA B-N, Ioan Bogolin, controalele au fost efectuate în baza unei tematici de la nivel național, care prevedea verificarea autenticităţii şi a parametrilor de calitate a unor produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate, provenite din comerţ intracomunitar şi comercializate pe piaţa României.

Scopul controalelor a fost de a evalua corectitudinea practicilor comerciale, privind utilizarea preparatelor/produselor pe baza grăsimilor hidrogenate în locul produselor obţinute exclusiv pe bază de lapte, pentru informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancţionarea şi diminuarea fraudelor în domeniu. În cadrul controalelor s-a urmărit depistarea neregulilor la prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie, cofetărie de către unităţile care utilizează, în procesul de fabricaţie, produse pe bază de grăsimi hidrogenate, dar sunt prezentate ca având în compoziţie lapte şi produse din lapte (unt, brânză proaspătă, telemea, caşcaval)” arată Ioan Bogolin.

Astfel, în perioada menţionată, au fost controlate 17 unităţi (6 restaurante, 2 pizzerii, 3 patiserii, 1 catering şi 5 fast-food-uri). Principalele neconformităţi constatate:

  • etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi/sau comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  • nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor constatate au fost aplicate 10 amenzi, în valoare de 68.400 lei şi 5 avertismente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.