”Viorica Dăncilă nu este o agramată așa cum a fost reflectată în presă. Este nedrept ce s-a întâmplat cu dumneaei, dar asta e, suntem în politică și ne asumăm” a declarat deputatul Doina Pană, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, în care a vorbit despre faptul că femeile au exact aceleași șanse ca și bărbații de a ocupa funcții cheie, dar și despre faptul că sunt apreciate în politică. Întrebată dacă se poate vorbi despre un posibil candidat de sex feminin al PSD pentru prezidențiale, Doina Pană a afirmat că e prematur să se poarte discuții pe această temă.

Organizația județeană a Partidului Social Democrat Bistrița-Năsăud a organizat, vineri, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, o conferință de presă în care temele politice de actualitate au fost lăsate la o parte, iar în locul lor s-a vorbit despre femeile din interiorul partidului.

La conferința de presă au participat cei doi ministri pe care județul Bistrița-Năsăud i-a dat – Ioan Deneș – ministrul Apelor și Pădurilor și Daniel Suciu – vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. De asemenea, la conferință au mai participat și deputatul Doina Pană, dar și secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna.

Deputatul Doina Pană a fost cea care a prezentat o statistică privind numărul femeilor care fac parte din PSD. ”Cred că statistica pe care v-o dau reflectă cel mai tare cât de mult preţuieşte Partidul Social Democrat colegele femei. Este adevărat că 45% dintre membri sunt femei. Avem 50 de femei parlamentar, 90 de femei primar, 87 de femei viceprimar, 24 de femei secretar de stat, avem prim-ministru, un viceprim-ministru, în total şapte miniştri femei, avem 2.000 de consilieri judeţeni şi locali, doi vicepreşedinţi de consilii judeţene, plus deconcentratele, pe care nu le pun la socoteală, acolo, totuşi, sunt concursuri” a spus Doina Pană.

Această statistică e un semn, dovedit prin cifre, care arată că femeile sunt prețuite în interiorul Partidului Social Democrat. Este bilanţul covârşitor comparativ cu ce au alte partide” a mai completat Doina Pană, care a ținut să ofere și un punct personal de vedere în ceea ce o privește pe Viorica Dăncilă.

”Doamna Dăncilă, din păcate, a fost în situația în care să fie hărțuită. În sensul că s-a dorit din toate puterile răsturnarea acestui guvern. Nu e o noutate ce vă spun. Pentru că nu s-a reușit nicicum din afară, s-a încercat din interior. Și cum? Să își ia lumea în cap premierul și să își dea demisia. Din acest motiv a fost o campanie foarte violentă împotriva doamnei Dăncilă. Doamna Dăncilă nu este o agramată. Și când spun chestia asta, mă refer la perioada întreagă în care eu am cunoscut-o. La gradul de oboseală pe care îl ai ca ministru, ca prim-ministru este și mai și. Este absolut firesc și absolut toată lumea mai face câte un dezacord (…) S-a pus o presiune foarte mare asupra doamnei Dăncilă” a declarat Doina Pană, care a afirmat că este mult mai important modul cum guvernează un prim-ministru decât ”participarea la olimpiada de Limba română”.

La rândul lor, cei doi miniștri bistrițeni care lucrează în mod direct cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, Daniel Suciu și Ioan Deneș, au afirmat că relația lor cu premierul este una extrem de bună și că au o colaborare bună cu aceasta.

”După fix două săptămâni de când sunt în Guvernul României şi lucrez cu doamna premier, vreau să vă spun că am o relaţie foarte bună şi lucrez foarte bine în general cu doamnele. (…) Un an şi puţin am fost liderul de grup al deputaţilor şi am avut 50 de colege cu care am lucrat şi vreau să vă spun că, dacă aş fi avut 100 de femei deputat, ar fi fost extraordinar, pentru că sunt extrem, extrem de harnice, de muncitoare, de loiale şi de responsabile” a declarat vicepremierul Daniel Suciu.

Totodată, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a completat: ”Eu lucrez cu premierul Viorica Dăncilă de un an, o lună şi două săptămâni şi vă spun, pentru că suntem la un moment al sincerităţii, rar mi-a fost dat să întâlnesc în viaţă – şi am lucrat în multe zone şi în multe domenii, în care am întâlnit tot felul de oameni -, să găsesc un om atât de echipă cum este premierul României, Viorica Dăncilă. Nu pot nici măcar o virgulă să am reţineri să fac aceste afirmaţii, pentru că v-o spun din experienţă că este într-adevăr un om pe care mulţi şi l-ar dori să facă echipă cu un astfel de om”.

În acest context, al Zilei Internaționale a Femeii, Doina Pană a fost întrebată dacă se poate vorbi despre un posibil candidat de sex feminin pentru prezidențiale, însă aceasta a afirmat că e prematur să se poarte discuții pe această temă, dar ”în niciun caz nu va fi considerentul sexul persoanei care participă. Noi vrem să ieșim pe varianta unui candidat cu care să îl batem pe Klaus Iohannis. Care va fi aceasta, vom vedea la momentul respectiv” a încheiat Doina Pană.

Viorica Dăncilă este prima femeie care ocupă funcția de premier al României.