Militarii bistrițeni, la ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „Saber Guardian 2019” (FOTO)

 

Una dintre cele mai mari desfăşurări de forţe din cadrul programului de instruire Saber Guardian 19 a debutat luni, 3 iunie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită de la Cincu, județul Brașov, cu ceremonia de deschidere a exerciţiului Wind Spring 19, eveniment la care au luat parte și militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan Bistrița. 

Potrivit ofițerului cu Informarea și Relațiile Publice din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, locotenent Andreea-Maria Mureșan, ”în următoarele trei săptămâni, se vor derula două dintre exerciţiile conexate cu Saber Guardian 19 şi anume Wind Spring 19 şi Swift Response 19. Vor fi implicaţi un număr total de aproximativ 3.500 de militari cu peste 500 de mijloace tehnice şi echipamente de luptă dintre care aproximativ 1.000 de militari și 200 de mijloace tehnice din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN””.

La festivitatea de deschidere au participat generalul-maior Joe Jarrard, locţiitorul comandantului Forţelor Terestre ale Statelor Unite în Europa, şi generalul-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, cele două structuri de comandă ale programului multinaţional de instruire Saber Guardian 2019 şi al celorlalte exerciţii conexate care au loc, simultan, pe teritoriul României.

Ceremonia de deschidere de la Cincu a fost organizată de către comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, generalul de brigadă Mircea Gologan.

La activitatea derulată pe locaţia numită „Crucea Nord Cincu” s-au dispus un număr de 1.800 de militari, între care aproximativ 250 militari din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Germania, Statele Unite şi Ucraina. Tehnica din cadrul expoziţiei statice a aparţinut Brigăzilor 81 Mecanizată, 8 LAROM, 2 Vânători de Munte, Bazei 4 Logistică, Regimentului 69 Artilerie Mixtă, unor unităţi de sprijin de comunicaţii şi logistice, altor unităţi şi structuri militare”, mai arată locotenent Andreea-Maria Mureșan.

În faţa formaţiei, generalul-maior Joe Jarrard, locţiitorul comandantului Forţelor Terestre ale Statelor Unite în Europa, a transmis: „participarea Armatei Statelor Unite vine să demonstreze consolidarea puternică a angajamentului pe care îl avem faţă de aliaţii NATO şi faţă de misiunile noastre în cadrul apărării colective. Aş vrea să reiterez scopul comun, acela de a asigura de faptul că Europa este întreagă, în siguranţă şi puternică”.

Cel care a transmis ordinul de start al exerciţiului multinaţional Saber Guardian 19 a fost generalul-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite. În mesajul său de început, generalul-maior Dorin Ioniţă a subliniat că Saber Guardian 19 este „un exerciţiu care atinge apogeul unui program naţional de exerciţii de doi ani, începând cu Histria 2018 şi continuând cu Joined Resolved 2019. Urmărim o coerenţă cooperaţională la nivel naţional, dar şi multinaţional, conjungând eforturi pe două planuri, cel al simulării exerciţiului „command post exercise” şi cel al „livex”-ului, manevra şi focul forţelor în teren. Vor fi trei săptămâni de foc, în care pe întreg teritoriul României angajamentul multinaţional îşi va face simţită prezenţa”.

Reamintim că aproximativ 8.000 de militari din șase țări (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, România, Ungaria și Statele Unite ale Americii) vor participa, în perioada 3-24 iunie, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2019” (SG19), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei României, care se va desfășura pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei.

SG19 are ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa.

FOTO: Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan Bistrița

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.