Ministrul Apărării, Gabriel Leș, la Bistrița, la dezvelirea unei statui a domnitorului Petru Rareș (FOTO/VIDEO)

O statuie a domnitorului Petru Rareș, amplasată în fața Palatului Administrativ din municipiul Bistrița, a fost dezvelită de autoritățile județene în prezența ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș.

Evenimentul a început cu un ceremonial militar-religios organizat în Piața Petru Rareș, la care au luat parte, alături de ministrul Gabriel Leș, și parlamentarii Doina Pană și Daniel Suciu, dar și oficialități județene.

După intonarea Imnului Național al României, Înalt Preasfințitul Andrei Andreicuț a oficiat o slujbă de sfințire a monumentului.

După oficierea slujbei, a urmat ceremonia de dezvelire a statuii.

Ulterior, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, ministrul Apărării, Gabriel Leș, și prof.dr. Mircea Gelu Buta au susținut scurte discursuri despre importanța și rolul unui astfel de monument în Anul Centenarului.

La finalul evenimentului, autoritățile au depus o singură coroană de flori la statuia domnitorului Petru Rareș, iar ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Reamintim că proiectul privind amplasarea statuii domnitorului Petru Rareș în piața cu același nume a fost inițial de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, care a înaintat o adresă către Primăria Bistrița prin care se solicită acordul de a amplasa statuia.

În expunerea de motive a proiectului se arăta că ”amplasarea statuii Domnitorului Petru Rareş, ca lucrare de for public, este pe deplin justificată, mai ales într-un an cu importanţă istorică deosebită – anul Centenarului Marii Uniri de la 1918”.

Piaţa Petru Rareş s-a conturat în anii 1970, odată cu organizarea centrului administrativ al judeţului, în vecinătatea centrului istoric al oraşului Bistriţa. Piaţa Petru Rareş este o piaţa civică importantă, în jurul ei fiind amplasate instituţiile publice ale oraşului: Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud, Prefectura, dar şi spaţii cu destinaţie comercială, hotelieră, de cultură sau bancară dar şi clădirii de locuinţe colective. Datorită rolului său de piaţă civică, i-a fost dat şi un nume potrivit, cu rezonantă istorică – Piaţa Petru Rareş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.