Ministrul Carmen Dan, la Bistrița: ”Am vrut să mă asigur că toți colegii mei au gestionat cu bine această etapă!”

Ca urmare a avertizărilor de ploi abundente și inundații, care au dus la cod galben, portocaliu și roșu, începând cu data de 15 mai, Ministrul Afacerilor Interne, dna Carmen DAN, a efectuat o serie de vizite în teritoriu, inclusiv în județul Bistrița-Năsăud.

Astfel, a fost convocat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, la care a participat prefectul Ovidiu Victor Frenț, Președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, subprefectul Ciprian Ceclan-Oprea și toți șefii structurilor MAI din județ.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen DAN, a constatat că inspectoratele pentru situații de urgență, cu sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, au intervenit în sprijinul comunităților afectate și le-a felicitat pentru viteza de reacție și mobilizare.

„Am făcut un tur de forță, aș putea să spun. Am ajuns astăzi în județul Maramureș, am fost alături de prefect în localitatea Săliștea de Sus, unde am avut efecte ale acestor inundații și, pentru că și Bistrița-Năsăud a fost sub efectele codurilor meteo, și pentru că și astăzi a mai traversat un cod roșu hidrologic, am vrut să mă asigur că toți colegii mei, împreună cu dl. prefect Ovidiu Victor Frenț au gestionat cu bine și această etapă. Am avut, efectiv, o întâlnire de lucru. Nu a mai fost necesar să mergem pe teren pentru că viitura vine și trece. Nu a lăsat efecte foarte  multe. Domnul prefect se va mobiliza să facă rapoartele de evaluare într-un timp cât mai scurt, ca să știm cu ce putem interveni. Dar m-am asigurat că toate lucrurile sunt sub control și ne-am rezumat la a trece în revistă și o serie de probleme. Am avut discuții cu toți șefii structurilor din teritoriu, care au spus cu ce probleme se confruntă, ministrul a notat, rămâne să găsim soluții în perioada următoare, în general, în ceea ce privește acoperirea cu personal.  Așteptăm să vedem ce reiese din evaluările pe care le fac prefecții cu echipele stabilite prin ordin al prefectului și, dacă este nevoie să intervenim și de la nivel guvernamental, bineînțeles că o vom face. De aceea l-am avut alături și pe domnul președinte al Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, care are toată disponibilitatea să sprijine și să ajute, și chiar am ținut să îi mulțumesc pentru sprijinul acordat Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, a transmis Ministrul Afacerilor Interne, Carmen DAN.

Informațiile transmise ministrului Carmen Dan referitor la situația  operativă datorată fenomenelor meteorologice:

Încă de la emiterea atenționărilor de fenomene hidro-meteorologice periculoase, au fost pregătiți de intervenție aproximativ 896 de pompieri, jandarmi și polițiști de la nivelul județului nostru.

Una dintre cele mai dificile intervenții a fost cea din localitatea Domnești, unde patru persoane au fost blocate în casă din cauza apei care depășea un metru jumătate.

Datorită acțiunii pompierilor, persoanele au fost salvate și duse într-un loc sigur. De asemenea, pompierii au acționat pentru evacuarea preventivă a 32 de persoane din mai multe localități, tot din Bistrița-Năsăud. După trecerea pericolului, cele mai multe dintre aceste persoane s-au putut întoarce în siguranță la casele lor.

Începând din data de 15 mai și până astăzi, din cauza ploilor abundente care au provocat scurgeri de pe versanți, viituri rapide și creșteri ale debitelor pe anumite cursuri de apă, au fost afectate 15 comune (Teaca, Budacu de Jos, Telciu, Coșbuc, Șieuț, Feldru, Prundu Bârgăului, Ilva Mică, Romuli, Șieu, Livezile, Dumitra, Mărișelu, Lunca Ilvei, Monor) și 2 orașe ( Bistrița și Sângeorz-Băi) din județul Bistrița-Năsăud, respectiv: 337 locuințe (330 locuințe avariate, 7 locuințe distruse în comuna Dumitra), 32 de persoane evacuate, 1043,1 ha terenuri afectate: arabil/pășuni/fânațe, 100 m canal, 159 fântâni, 2 diguri rupte, 410 ml căi ferate,  22 poduri, 133 podețe, 6,5 km DN, 1,2 km DJ, 63,33 km de drum comunal, 21,4 km de drum agricol.

Pentru avertizarea populației, astfel încât să fie luate măsuri de auto-protecție, s-au trimis mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Din fericire, nu au fost înregistrate situații care să nu poată fi gestionate de pompierii-salvatori sau de autoritățile locale.

La acest moment, pompierii încă mai acționează pentru evacuarea apei și îndepărtarea aluviunilor din mai multe gospodării.

Astăzi, 17 mai, la ora 14:00, a intrat în vigoare o atenționare de COD GALBEN, valabilă până la data de 18 mai, ora  14:00.

Dispeceratul integrat ISU-SAJ Bistrița-Năsăud a primit, prin numărul unic de urgență 112, 235 solicitări de sprijinire a populației în urma manifestării fenomenelor meteorologice și hidrologice.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și S.G.A. Bistrița-Năsăud monitorizează permanent situația operativă și cursurile de apă.

Situația operativă este în dinamică și va fi actualizată în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice.

Reprezentanții autorităților locale și angajații MAI vor monitoriza situația din teren în vederea intervenției prompte în orice situație care ar putea pune în pericol populația.

În continuare, vor fi supravegheate cursurile râurilor unde există risc de inundații și, dacă se impune, vor fi evacuate preventiv persoanele ale căror locuințe se află în zonele inundabile.

Cetățenilor li se recomandă să urmărească cu atenție anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc. Și conducătorilor auto li se recomandă să se intereseze din timp asupra stării vremii, atunci când intenționează să plece la drum.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, autoritățile fac apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.

În situația manifestării vântului puternic, se mai recomandă populației să rămână în spații închise care asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.