Ministrul Ecaterina Andronescu susține că nu militează pentru introducerea uniformelor școlare, ci pentru alegerea unei ținute prin care să se distingă elevii

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a explicat, într-o conferință de presă susținută la Bistriţa, de ce a readus în discuție subiectul privind uniformele. Aceasta afirmă că nu face referire la introducerea unei uniforme obligatorii în școli, ci la alegerea unei ţinute prin care să se distingă elevii și în afara unităților de învățământ. 

Ministrul Ecaterina Andronescu a afirmat că a redeschis subiectul privind uniformele şcolare în urma unui incident petrecut într-o şcoală din Ploieşti.

Şcoala din Ploieşti avea doi paznici, doi-trei jandarmi care patrulau prin faţa şcolii, fiecare elev avea card de intrare în şcoală, exista profesor de serviciu care se plimba pe coridoarele şcolii şi, totuşi, în aceste condiţii a fost posibil un gest reprobabil, pe care mi-l doresc să fie sancţionat aşa cum se cuvine. Şi atunci m-am întrebat ce ar fi putut să ne ajute să identificăm intrarea unui intrus în şcoala respectivă. Poate o ţinută care să fie dedicată şcolii respective. Nu ştiu dacă uniforma este neapărat necesară. Poate fi vorba și despre o eşarfă, o pălărie, ceva, un alt semn distinctiv care i-ar fi ajutat pe paznici, poate şi pe profesorul de serviciu să îl detecteze pe acel intrus în şcoală” a declarat ministrul.

În acest fel, ministrul a completat că își dorește ca elevii să se distingă printr-o anumită piesă vestimentară, un sacou spre exemplu, completând că nu este nevoie de uniformă.

Nu îmi doresc uniforma ca o modalitate de uniformizare a personalităţilor dintr-o şcoală, pentru că ar fi dramatic şi nu am acest sistem de gândire și de raportare. Dar, în acelaşi timp, mă uit la şcolile de mare tradiţie din Europa. Sunt mândre de uniforma pe care o poartă, uneori, de sute de ani. Dacă şcoala, consiliul profesoral, împreună cu părinţii aleg un semn distinctiv – un sacou de o anumită culoare, nu ştiu, ce găsesc, că imaginaţia trebuie să îi meargă fiecăruia, ne-ar fi mai uşor să îi recunoaştem pe intruşi printre elevii şcolii şi mai uşor le-ar fi şi jandarmilor, poliţiei să îi protejeze atunci când ei se află pe stradă. Asta este modalitatea prin care am redeschis subiectul nu uniformei obligatorii, ci alegerii unei ţinute prin care să recunoaştem copiii care învaţă într-o şcoală” a încheiat ministrul.

Ministrul a mai precizat că există o lege în care se prevede că ”o ținută poate fi aleasă prin acordul școlii cu părinții. Deci cadrul legal din acest punct de vedere există”. 

Întrebată dacă părinții ar trebui să susțină financiar o asemenea măsură, ministrul a mai completat: ”Putem să căutăm și alte soluții. Nu cred că este singura”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.