Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu: ”Colegiul Național Liviu Rebreanu, un liceu de top din Bistrița-Năsăud. Nu ne mulțumește că nu s-a reușit reabilitarea lui!” (VIDEO)

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, prezentă într-o vizită în județul Bistrița-Năsăud, a vorbit despre situația de la Colegiul Național Liviu Rebreanu din municipiu, unde autoritățile locale se află în imposibilitatea de a accesa fonduri pentru reabilitarea clădirii în care colegiul funcționează. Față de acest subiect, Ecaterina Andronescu a precizat că vor trebui găsite soluții, pentru că ”nu ne mulțumește faptul că nu s-a reușit reabilitarea colegiului”.

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, se află în aceste zile în județul Bistrița-Năsăud, unde a avut mai multe înâlniri cu directorii unităților de învățământ, dar și cu profesori și oameni de afaceri, pentru a afla care sunt nemulțumire cu care aceștia se confruntă, dar și eventualele problemele care există în sistemul educațional județean.

Joi, după ce a participat la o ședință o Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud cu directorii de școli, ministrul a participat și la o conferință de presă, în care a vorbit despre concluziile la care a ajuns, dar și ce modificări are în vedere în viitoarea Lege a Educației.

În urma discuțiilor pe care le-a avut cu directorii de școli, ministrul a afirmat că în noua Lege a Educației trebuie cuprinse prevederi ”care vor da viziune sistemului de învățământ”. 

”Am discutat despre ce ar trebui să cuprindem în viitoarea lege, mai ales lucruri care să dea viziune sistemului de învățământ. Ce fel de personalitate vrem să școlim noi? O personalitate care să acumuleze informații și care la finalul școlii să nu știe ce să facă cu aceste acumulări sau o personalitate care, prin acumulările pe care le-a făcut, este capabilă să înțeleagă lumea în care ăși desfășoară viața lui și activitatea lui profesională, o personalitate care să fie capabilă la adaptări. Eu sunt sigură, fără să mă tem că voi greși, că niciunul dintre cei aflați acum în școli nu va avea un singur job în toată viața lui activă. Foarte multe joburi vor dispărea, noi trebuie să îi pregătim pentru joburi care nu s-au născut încă. De aici derivă nevoia de a pregăti personalități capabile de a se adapta la schimbare, care să se întoarcă în școală, să învețe altă meserie și să nu considere că dispariția unui job este o catastrofă în viața lui activă. De aceea, îmi pun foarte multe speranțe în aceste discuții pe care le am în multe din județele țării, pentru că schimbul de informații cu profesorii, cu directorii de școli sunt de natură să ne ajute să facem po lege mai potrivită așteptărilor pe care societatea le are de la sistemul de învățământ, așteptări care nu sunt puține și noi suntem conștienți de lucrul acesta” a spus ministrul Ecaterina Andronescu, în timpul vizitei din județul Bistrița-Năsăud.

De asemenea, demnitarul a vorbit și despre situația privind imposibilitatea obținerii de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea clădirii Colegiului Național Liviu Rebreanu, afirmând că în acest sens trebuie obligatoriu găsite soluții.

”Colegiul Național Liviu Rebreanu este un liceu de top din județul Bistrița-Năsăud (…) Nu ne mulțumește faptul că nu s-a reușit reabilitarea lui (….) Cumva, prin lege, trebuie să găsim formula ca liceul, clădirea liceului, să poată fi administrată de Primăria Bistrița și Primăria să își exercite rolul de administrator așa cum și-l exercită și în legătură cu celelalte școli pe care le-a reabilitat sau le are în proces” a precizat ministrul, care a mai afirmat că în cursul acestei zile se va deplasa și la Colegiul Național Liviu Rebreanu.

Acest proiect privind reabilitarea clădirii Colegiului Național Liviu Rebreanu din municipiul Bistrița este blocat din cauza unor probleme juridice, legate de regimul de proprietate al clădirii. Serviciul juridic din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu interpretează administrarea domeniului privat de către public finanţabilă prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Astfel, Primăria Bistrița a ajuns chiar să se lupte în instanță cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din cauza acestui subiect.

Totodată, ministrul afirmă că s-au purtat discuții și cu oamenii de afaceri din județ, despre care spune că au fost extrem de preocupați de forța de muncă necesară lor pentru a-și continua investițiile și pentru a obține un profit așteptat. ”Din acest punct de vedere, accentul trebuie să fie pus și pe dezvoltarea școlii profesionale și, în mod deosebit, a școlii duale, în care cel care vine din companie și investește în școală trebuie să aibă un cuvânt mai mare de spus în legătură cu modul în care facem evaluările în acea școală, în legătură cu modul în care se iau deciziile în acea școală. Cred că toate aceste lucruri sunt în sprijinul meu, pentru că deciziile pe care le luăm trebuie să fie decizii care au argumentația în ceea ce așteaptă sistemul de la decizia ministerială” a mai completat ministrul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.