Ministrul Energiei, la Bistrița: ”S-au făcut pași importanți în legătură cu deblocarea situației rețelelor de gaze din România!” (VIDEO)

????????????????????????????????????

Ministrul Energiei, Anton Anton, a fost prezent, vineri, la Bistriţa, unde a participat la o întâlnire cu primarii din 47 de comune ale județului Bistrița-Năsăud, tema principală de dezbatere fiind dezvoltarea și extinderea rețelelor de gaze naturale, în contextul în care se dorește ca astfel de rețele să fie implemenate și în zonele rurale unde încă se mai folosește lemnul de foc drept combustibil solid pentru încălzire. De asemenea, în cadrul întâlnirii s-au purat discuții și pe marginea extinderii rețelelor de energie electrică pentru cetățeni.

Ministrul Energiei a explicat că în ceea ce privește rețelele de gaze naturale, în prezent s-au făcut pași importanți pentru modificarea legislației.

Eu am găsit situația blocată, am făcut niște pași legislativi, am făcut niște pași organizatorici și acum am făcut ultimul pas – s-a aprobat prin hotărâre de Guvern metodologia de realizare a licitațiilor și a pașilor necesari pentru înființarea de rețele de gaze sau pentru extinderea rețelelor existente. (…) Astfel, potrivit noii metodologii, unitățile administrativ-teritoriale pot să-și organizeze ele licitațiile, extensiile de gaze sau noile rețele pe care vor să le introducă în localități. Asta este o descentralizare extrem de importantă. Nu e ușoară, nu am spus niciodată acest lucru, dar ea a fost cerută de UAT-uri. Marea majoritate a UAT-urilor au cerut această descentralizare. Au cerut ca ele să fie stăpâne, să poată să-și realizeze rețelele de gaze cum doresc și cu cine doresc, cu cine pot”, a declarat ministrul Anton Anton, la Bistrița.

Referitor la sursele de finanțare pentru realizarea rețelelor de alimentare cu gaze naturale, ministrul Energiei a precizat că nu doar unitățile administrativ-teritoriale ar trebui să susțină aceste investiții, ci finanțarea lor ar putea veni și din alte surse, chiar din partea companiilor de distribuție.

Aş insista asupra investiţiilor companiilor de distribuţie. Gândiţi-vă că toate companiile de distribuţie au interesul să le crească portofoliul. Dacă n-au interesul să le crească portofoliul înseamnă că nu sunt companii reale, ci sunt nişte falseturi. Metodologia asta stabilește care sunt pașii necesari pentru a potrivi dorința cetățeanului cu posibilitatea companiilor. Există posibilitatea de cofinanțare, am lărgit foarte tare sfera de discuție și de cooperare”, a adăugat Anton Anton, care a mai precizat că nu tolerează ”atitudinea de stăpân a companiilor”, afirmând că acestea ar trebui să îi deservească pe cetățeni.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, ținând cont de incapacitatea unui singur UAT de a promova o asemenea investiție, 47 de primării s-au unit și s-au înscris într-o asociație înființată cu scopul de a atrage mai ușor fonduri – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz (ADI GAZ). Astfel, noua metologie adoptată permite ADI-urilor să poarte negocieri direct cu companiile distribuitoare.

ADI -urile devin mai credibile decât UAT-urile în parte, în sensul că numărul posibililor consumatori va fi mult mai mare și atunci și sursa de finanțare paote să fie credibilă și în același timp, capacitatea atractivă a acestui ADI va fi mai mare. Aici cred că e cheia succesului care îl prevăd că va fi în județul Bistrița-Năsăud”, a spus Ioan Țintean, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Acesta a completat că la nivel județean, până la sfârșitul acestui an ar putea fi pregătite studiile de fezabilitate, iar în prima jumătate a anului viitor vor fi pregătite proiectele tehnice pe principalele văi din județ – Valea Bârgăului, Someșului, Ilvelor, Țibleșului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.