Ministrul Ioan Deneș: ”Ploile torențiale din ultimele zile nu au produs efecte majore în România. Au fost inundații cu efecte locale în câteva județe!” (VIDEO)

Ploile torențiale din ultimele zile nu au produs pagube însemnate în România, potrivit ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care afirmă că precipitațiile abundente au provocat totuși inundații cu efecte locale în județele Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad. În continuare, situația este monitorizată în vestul ţării unde s-au înregistrat depăşiri ale cotelor de inundaţii. 

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis atenţionări Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din patru judeţe şi Cod galben pentru râuri din 17 judeţe. Cu toate acestea, potrivit ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, nu au înregistrate efecte majore.

În ultimele zile, în România au avut loc ploi torențiale, dar care nu au produs efecte majore pe cursurile de apă. Căderile de precipitații, în principal din cauza scurgerilor de pe versanți. Au fost inundații cu efecte locale în județele Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad. Ieri, între orele 14:00 și 18:00 s-a emis cod roșu de inundații pe cursul râului Timiș, mai ales pe afluenții râului Bistra și Nădrag. Pe pârâul Nădrăgel, o casă izolată a fost inundată pentru câteva ore, iar în comuna Nădrag s-a inundat o casă și o grădiniță pentru câteva ore, dar s-a intervenit prompt cu utilaje pentru supraînălțarea digurilor existente și punerea de saci de nisip pentru ca să putem să gestionăm aceste cursuri de apă. Vestea bună este că volumul de precipitații din România este în scădere”, a declarat ministrul Ioan Deneș, într-o conferință de presă susținută la Bistrița cu prilejul reuniunii informale a atașaților de mediu din 26 de țări europene.

În ceea ce privește posibilitatea producerii unor inundații, pentru a evita acest lucru, ministrul spune că se continuă monitorizarea cursurilor de apă.

În această dimineață, conform informațiilor transmise de INHGA mai avem încă cote de inundații pe Bega, Timiș, Nera, dar toate acestea sunt monitorizate, echipele sunt la fața locului conform procedurilor și le avem sub control. În zilele următoare, toate informările hidro – meteo ne spun că volumul precipitațiilor în România este în scădere”, a mai completat ministrul Ioan Deneș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.