Ministrul Ioan Deneș: ”Vrem să instituim un catalog unic naţional al masei lemnoase recoltate din pădurile României. Fiecare lot va avea coordonate geografice de localizare!”

Ministerul Apelor și Pădurilor intenționează să promoveze o lege privind gospodărirea sustenabilă a pădurilor. Aceasta vizează, pe lângă diminuarea tăielor ilegale, și înființarea unui catalog unic național al masei lemnoase recoltate din păduri. Astfel, toți proprietarii și administratorii de păduri vor fi obligați să făcă publică întreaga cantitate de masă lemnoasă pe care o exploatează. 

Într-o conferință de presă susținută la Bistrița, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a vorbit despre un proiect de lege privind gospodărirea sustenabilă a pădurilor, proiect aflat în prezent în lucru. ”Este un proiect de lege care oferă câteva principii foarte importante pentru această gospodările sustenabilă a pădurilor, astfel încât mediul înconjurător să aibă de câștigat. Vedem foarte clar că fiecare dintre noi începem să fim mult mai atenți cum gestionăm această resursă naturală. În acest sens, pentru a pune în acord necesitatea cetățenilor de informare și implicare, dar și obligația pe care o avem de a fi mult mai atenți cu această resursă și a o folosi cu foarte mare responsabilitate, am  constatat că avem nevoie de o reglementare simplă, suplă, clară, care să enunțe o serie de măsuri care odată aplicate să ne asigure o gospodărire a pădurii de o manieră ecologică durabilă”, a declarat ministrul Ioan Deneș.

Astfel, potrivit ministrului, printre măsurile care sunt prevăzute în proiectul de lege se numără și instituirea unui catalog unic naţional al masei lemnoase recoltate din pădurile României.

Toți proprietarii şi administratorii de păduri vor fi obligaţi să facă publică întreaga cantitate de masă lemnoasă pe care o exploatează, astfel încât oricând, la orice oră, orice cetăţean  să aibă posibilitatea să vadă ce se taie, cât se taie, cine taie şi de unde se taie în pădurile României. Loturile vor avea coordonate geografice de localizare”, a declarat Deneș.

O altă măsură vizează reducerea tăierilor rase de la trei hectare la un hectar. ”Tăierile rase se reduc de la 3 ha cum este acum în legislație la 1 ha, iar următoarea tăriere rasă nu se permite până când suprafaţa tăiată nu este regenerată. Tăierile rase se practică la ora actuală, la pădurile de molid, pin şi plop”, a mai spus ministrul Apelor și Pădurilor.

În plus, proiectul de lege mai prevede și câteva obligații pentru proprietarii și administratorii de păduri. ”Toți proprietarii și administratorii de păduri vor fi obligați să împădurească toate suprafețele neregenerate din fondul forestier. Toţi proprietarii sunt obligaţi să îngrijească pădurile tinere. Toţi proprietarii şi administratorii sunt obligaţi să cureţe pădurea de arbori rupți și doborâți de pe văi, drumuri, pâraie. Toţi proprietarii vor fi obligaţi să îndepărteze din păduri mai întâi arborii rupţi, căzuţi sau doborâţi de vânt sau de zăpadă şi abia apoi să taie arborii sănătoşi”, a mai completat ministrul.

Totodată, în vederea creșterii gradului de utilizare a lemnului și evitarea risipei se va urmări:

  • interzicerea utilizării sub forma de combustibil a lemnului care poate fi prelucrat industrial;
  • creșterea valorificării deșeurilor, crăcilor, vârfurilor, rumegușului și a cojii;
  • lemnul de foc va fi valorificat cu prioritate către populație.

Ministrul a ținut să precizeze că acest proiect de lege nu are ca scop diminuarea volumului de masă lemnoasă care este aprobat pentru a fi exploatat, respectiv 18 milioane de metri cubi anual.

”Scopul acestui proiect de lege este ca tăierile ilegale, care din păcate mai există în România, să fie mult diminuate – unu. Doi, vrem să valorificăm superior această resursă, care este, la urma urmei, un bun al tuturor„, a mai afirmat ministrul Ioan Deneş.

Potrivit ministrului, proiectul de lege se află în draft în acest moment, iar în aproximativ două săptămâni va fi dezbătut în ședința de Guvern, urmând ca ulterior să intre și în dezbatere parlamentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.