”Pădurile României nu sunt în marile centre urbane!” Ministrul Ioan Deneș anunță că unii inspectori din cadrul gărzilor forestiere regionale vor fi mutați în județe (VIDEO)

????????????????????????????????????

Ministerul Apelor și Pădurilor intenționează să promoveze o ordonanță de urgență prin intermediul căreia să reglementeze activitatea Departamentului Păduri din cadrul instituției, dar și pe cea a gărzilor forestiere regionale. ”Pădurile României nu sunt în marile centre urbane unde sunt concentrați cei mai mulți dintre funcționarii gărzilor teritoriale”, a spus ministrul Ioan Deneș, care a anunțat că o parte dintre inspectorii gărzilor regionale vor fi mutați în județe. 

Într-o conferință de presă susținută la Bistrița, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a anunțat că ordonanța de urgență pe care o pregătește ministerul este în avizare interministerială și va intra în dezbaterea unei ședințe viitoare a Guvernului. Ordonanța prevede ca o parte dintre inspectorii din cadrul celor 9 gărzi forestiere regionale să fie mutați în județe.

Ministerul Apelor și Pădurilor ca autoritate publică ce răspunde de silvicultură își îndeplinește atribuțiile pe domeniul păduri prin intermediul unei structuri din cadrul ministerului și cele 9 gărzi forestiere de la nivelul întregii țări aflate în subordine. Pe analizele făcute până în prezent, se constată o ruptură în ceea ce privește coordonarea și comunicarea între structura din cadrul ministerului și gărzi, precum și un mod de lucru greoi al gărzilor în teritoriu. Astfel, este important ca la nivel teritorial să avem o descentralizare a modului în care funcționează gărzile forestiere teritoriale, pentru a duce activitatea acestora cât mai aproape de contribuabili. Cu alte cuvinte, numărul pe care îl avem la ora actuală la cele 9 gărzi forestiere regionale va fi diminuat, iar inspectorii de la acele gărzi vor avea atribuții și vor fi mutați în județe pentru ca acestia să fie mai aproape de problemele contribuabililor din județe, nu să rămână undeva într-o structură regională și tot ce înseamnă avizări, aprobări necesare contribuabililor să trebuiească să le facă doar gărzile regionale. Nu! Acele aprobări se vor face de către reprezentanții gărzii forestiere în județe. Pădurile României nu sunt în marile centre urbane unde sunt concentrați cei mai mulți dintre funcționarii gărzilor teritoriale”, a declarat ministrul Ioan Deneș.

Astfel, potrivit ministrului, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București se vor organiza și vor funcționa, în cadrul Gărzilor forestiere teritoriale, Gărzi forestiere județene, fără personalitate juridică. Se realizează o descentalizare a activității gărzilor forestiere și se duce decizia către județe, cât mai aproape de contribuabil și cât mai aproape de
zonele împădurite. În acest fel, cererile, avizele, solicitările vor fi mult mai la îndemâna contribuabililor și în același timp se va întari și activitatea de control la nivel de județ.
Prin această descentralizare, inspectorii din structurile centrale vor fi repartizați în județe. Structura centrală va avea un rol de coordonare a structurilor județene.

Ordonanța despre care vorbește ministrul Ioan Deneș mai prevede ca Departamentul Pădurilor de la nivelul ministerului va verifica și controla activitatea gărzilor. ”Vom reuși astfel să avem un pilon central care să coordoneze activitatea celor 9 gărzi, dar mai important este că se pun bazele unui sistem de monitorizare a activității acestora. Foarte important este că activitatea gărzilor va fi evaluată în baza unor criterii de performanță ce vor fi stabilite prin legislație”, a mai spus ministrul.

Conducerea Departamentului va fi asigurată de către un inspector general cu rang de subsecretar de stat.

Ministrul Ioan Deneș a mai completat că prin această măsură nu se pierd locuri de muncă. ”Se relocă către județe. Nu se suplimentează și nu se diminuează numărul de personal”, a  mai afirmat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.