Ministrul Sorina Pintea a anunțat alocări de 28 milioane lei pentru spitalele din Bistrița-Năsăud! Cei mai mulți merg la Spitalul Județean de Urgență

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, alocări bugetare în valoare de aproximativ 28 milioane de lei pentru spitalele din judeţul Bistriţa-Năsăud. Din acest total, 26 milioane sunt destinați Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa.

 

SJU Bistrița va primi încă 18 milioane lei, pe lângă cele 8 alocate deja săptămâna trecută de Ministerul Sănătății pentru lucrărilor de modernizare și extindere a Secției ATI.

Ministrul Sorina Pintea s-a aflat luni într-o vizită de lucru la SJU Bistrița pentru a verifica stadiul lucrărilor de la Secția ATI.

Sunt convinsă că dacă ar fi fost o vizită inopinată rezultatul ar fi fost același, adică un spital curat, pregătit să-și primească pacienții cum se cuvine și să acorde un act medical de calitate. (…) Îi felicit pe cei de aici că au înțeles exact ceea ce trebuie să însemne sistemul de sănătate. Am văzut secții reabilitate din 2007 care arată impecabil, care sunt foarte bine întreținute și corespund cerințelor. Asta fiindcă cei de aici s-au preocupat, ceea ce nu aș putea să spun despre alte spitale. (…) Voi reveni la Bistrița în momentul în care va fi finalizată investiția pe Terapie Intensivă, iunie-iulie. Am văzut acum în faza de construcție o Secție ATI pe care o pot compara cu spitalele mari din străinătate, și îmi asum ceea ce spun, atât la nivel de dotare cât și de spațializare„, a declarat ministrul Sănătății, luni, într-o conferință de presă.

Sorina Pintea a spus că în Ministerul Sănătății a fost înființată o comisie de evaluare a solicitărilor privind echipamentele medicale, modernizare și reparații infrastructură, care să analizeze ce au nevoie județele pentru a trata pacienții.

Această Comisie de evaluare a aprobat o sumă de 8 milioane lei pentru care deja fila de buget este la Bistriţa, la Direcţia de Sănătate Publică, pentru continuarea reabilitării secţiei de Anestezie Terapie Intensivă. Am început acest parteneriat cu Consiliul Judeţean, anul trecut, alocând bani pentru dotare şi reabilitare. Anul acesta prima filă de buget a ajuns aici, iar în următoarea săptămână vor mai ajunge în judeţul Bistriţa-Năsăud încă trei file de buget. O filă de buget este pentru Spitalul din Năsăud – 1,477 milioane lei, pentru achiziţia de aparatură medicală, o filă de buget pentru Spitalul Beclean -510 mii lei. Această comisie a aprobat solicitările pentru cele două spitale în totalitate. Atât s-a solicitat, atât s-a aprobat. Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, Comisia de evaluare a luat în discuţie şi a aprobat o sumă de 18 milioane lei, pentru achiziţia de aparatură medicală pentru toate secţiile spitalului: un sistem de neuronavigaţie, pentru neurochirurgie, un nou CT, al doilea, truse de laparoscopie pentru secţiile de urologie, ginecologie, chirurgie generală, ecografe de înaltă performanţă, staţii de sterilizare, sterilizare obişnuită sau cu plasmă. (…) E adevărat, s-a solicitat o sumă mai mare pentru recaul la Terapie Intensivă, dar dacă spitalul se dovedește destoinic și cheltuiește banii eficient, atunci putem avea și o rectificare„, a precizat ministrul Sănătății.

Sorin Pintea a mai subliniat faptul că solicitările de fonduri din partea spitalelor, atât pentru lucrări de modernizare, cât şi pentru echipamente medicale, au fost analizate și la nivelul direcţiilor de sănătate publică, ţinându-se cont dacă există specialişti pregătiţi şi care sunt nevoile reale.

Nu ne mai permitem să ţinem, în cutii, aparate pe holuri. Nevoia de servicii medicale se referă la un anumit număr de populație. Nu putem finanța echipamente scumpe, care să stea nefolosite sau să fie folosite parțial, pentru că întreținerea, de exemplu, a unui CT necesită cam 40.000 lei pe lună. E nevoie de acest contract pentru a intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru finanțarea serviciilor. Anumite spitale nu-și permit aceste sume„, a precizat Sorina Pintea.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.