Ministrul Sorina Pintea: ”Cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate au scăzut cu aproximativ 50 la sută!” (VIDEO)

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, în timpul unei vizite la Bistrița, că în ultimul an, datorită creșterilor salariale din sistemul medical, a scăzut semnificativ numărul cadrelor medicale dornice să plece să își desfășoare activitatea în străinătate. 

Cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate, pentru acele certificate de conformitate, au scăzut cu aproximativ 45 – 50 la sută. Există, în schimb, foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România. Din păcate, Ministerul Sănătății nu poate să controleze numărul de posturi pe care spitalele le scot la concurs, prin urmare, pentru că există solicitări și pentru că există zone supraaglomerate vom încerca să realizăm o centralizare a posturilor astfel încât să putem organiza la nivel național aceste posturi, să putem repartiza echitabil pe tot teritoriul țării” a declarat ministrul Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, în urma examenului de rezidențiat a fost suplimentat numărul de posturi cu 315 locuri care au fost repartizate medicinei de familie și zonei de epidemiologie. La capitolul medicină de familie sunt probleme în toată țara. Circa 700 de cabinete din mediul rural nu sunt acoperite.

Știți foarte bine că a fost examenul de rezidențiat. Ministerul Sănătății a scos 5.415 posturi la concurs. Pentru că punctajul minim a fost realizat de încă 315 care nu ar fi trebuit să intre, am luat decizia de a majora acest număr de locuri cu 315 posturi pe care le-am repartizat medicinei de familie și zonei de epidemiologie. Avem în toată țara, în zona rurală, în jur de 700 de cabinete neacoperite de medici de familie. Sunt lucruri pe care le-am pornit. Sunt convinsă că vom reuși, cel puțin parțial, să rezolvăm această problemă” a mai completat sursa citată.

Concluzia ministrului Sănătății a fost: ”Da, medicii pleacă mai puțin și doresc să vină în România!”.

Întrebată dacă există garanția că medicii care au intrat la rezidențiat pentru medicina de familie vor opta pentru mediul rural, acolo unde sunt goluri, ministrul a spus: ”În momentul în care am promovat în Guvern, vineri, această hotărâre, domnul ministru de Finanțe a ridicat această problemă. Până în 1 ianuarie ne vom gândi la o soluție, astfel încât, cei în care România investește să servească în primul rând România”. 

Ministrul Sorina Pintea a fost prezentă, luni, la Bistrița, unde la luat parte la inaugurarea unor investiții realizate în cadrul unui amplu proiect care a prevăzut reamenajarea integrală a circuitelor medicale de la parterul unității medicale, inclusiv amplasarea unor echipamente performante de imagistică medicală – CT şi, resepctiv, RMN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.