O tehnologie de vârf care răspunde tendințelor actuale ale chirurgiei minim-invazive, un adevărat GPS care ghidează medicul neurochirurg, ajutând la reușita operației, mai ales în cazul tumorilor aflate în zone profunde ale creierului sau greu accesibile, a intrat în dotarea secției de Neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. 

Investiția în achiziția unui astfel de sistem a depășit valoarea de 250.000 de euro, fiind susținută de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Ministerul Sănătății.

”Neuronavigația era o necesitate, în contextul în care noi ne dorim să facem performanță! Este un sistem computerizat care consta în redarea pe un monitor a unor imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Mai exact, instrumentele folosesc niște senzori și camere de filmat, încât știi în fiecare moment unde este vârful fiecăruia, navigând practic prin creierul pacientului, în timp real. De asemenea, cu ajutorul său și instrumentele nenavigabile devin navigabile. Și nu este doar atât! Poți să faci biopsii din tumori, prin abord minim invaziv, dar și „planning preoperator”. Adică, să stabilești dinainte întreaga operație, pe baza unor investigații neuroimagistice. Astfel, tumorile craniene se pot extirpa cu precizie micrometrică. Cu ajutorul neuronavigației, ai siguranța că tumora a fost scoasă în întregime, se reduce riscul leziunilor asupra creierului viabil, ce ar putea surveni în timpul operației, ceea ce favorizează și o recuperare mai rapidă a pacienților. Beneficiile pentru aceștia sunt majore, evitându-se și lezarea unor structuri importante sau arii vitale din creier, ca de exemplu aria motorie sau centrul vorbirii”, a explicat medicul specialist neurochirurg Andrei Farcaș-Rotariu de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Sursa citată a mai completat că prin întreaga logistică: neuronavigația, ecograful, microscopul operator, aspiratorul ultrasonic, high speed drill-ul, secția Neurochirurgie și Spitalul Județean de Urgență Bistrița se ridică la performanțe de nivel european.