Noi reglementări pentru cei care vor să trimită pachete cu alimente rudelor din străinătate

Cine are rude în străinătate știe ce înseamnă să pregătească pachete cu alimente tradiționale pentru cei aflați departe de casă, mai ales acum, în preajma sărbătorilor de iarnă. Dacă vorbim despre carnea de porc și preparatele derivate din aceasta, cârnații, slăninuța, muschiulețul de porc sau alte bucate luau anual drumul străinătății prin intermediul autocarelor care fac curse regulate spre diverse destinații. Însă, din 2018 apar câteva modificări. 

Anul acesta, în contextul cazurilor de pestă porcină africană, lucrurile s-au schimbat, iar reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud atrag atenția că este necesar ca produsele alimentare care se doresc a fi trimise în străinătate să fie însoțite de o marcă specială, prin care se dovedește faptul că porcul a fost sacrificat într-o unitate autorizată și nu în gospodăriile populației.

”Pentru a putea face schimburi comunitare cu alte state membre, produsele trebuie să fie făcute în unități autorizate și este o marcă care dă dreptul oricărui produs să circule – marca ovală. Dacă produsul respectiv nu este marcat corespunzător nu poate să intre pe teritoriul altor state membre” a declarat Ioan Bogolin, șeful DSVSA B-N. Acesta a mai precizat că se efectuează controale în vămi și că există riscul ca autocarele să fie oprite pentru a se controla dacă sunt sau nu respectate aceste reglementări. ”Se fac astfel de controale, motiv pentru care sunt persoane care solicită emiterea unui document oficial. În astfel de cazuri, dacă nu se sacrifică porcul într-o unitate autorizată și nu se procesează tot acolo, deci nu are acea marcă ovală despre care spuneam, produsele nu pot să circule între statele membre. Produsele respective pot fi consumate în familie, dar la locul obținerii lor” a mai adăugat Bogolin, care a completat că ”din păcate nu se pot emite documente oficiale pentru produsele sau pentru carnea obținută în urma sacrificării în gospodăriile proprii”.

Într-o ședință a Colegiului Prefectural, șeful DSVSA B-N a făcut și câteva precizări cu privire la sacrificarea porcilor în gospodăriile populației în perioada sărbătorilor de iarnă.

Ne apropiem de sărbători. Toată lumea își punea problema dacă o să poată gospodarul român să sacrifice porci. Față de anii precedenți nu sunt, din fericire pentru județul Bistrița-Năsăud, reglementări diferite, cu singura paranteză că prin Centrul Național de Combatere a Bolilor s-a dispus suspendarea activității târgurilor de animale până la clarificarea situației privind pesta porcină africană în România. Dar acest aspect nu influențează foarte mult posibilitatea de vânzare, respectiv, cumpărare a porcilor. Cei care doresc să cumpere sau să vândă porci pot să o facă cu emiterea documentelor de la exploatație la exploatație (…) Sunt suficienți porci în Bistrița-Năsăud, peste 20.000 de exploatații. Cei care cresc și au în exploatații cel puțin un porc, cu certitudine, vor putea să îl sacrifice, doar că carnea provenită de la animalele sacrificate în gospodărie sau produsele rezultate din carnea respectivă nu pot fi consumate decât familial” a mai adăugat sursa citată.

Specialiștii sanitar-veterinari atrag atenția celor care vor să sacrifice porci să nu uite să solicite efectuarea examenului trichineloscopic, pentru că ”dacă pesta porcină africană nu afectează nici animalul și nici omul, trichineloza există și, din păcate, în urma contaminării sau infestării cu trichinella spiralis, tratamentul dă rezultate, dar niciodată nu rămâne fără urmări” a mai completat Ioan Bogolin.

FOTO: www.romaniaturistica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.