Nu există noi cazuri de pestă porcină africană în Bistrița-Năsăud. Se vor organiza acțiuni de vânătoare concomitentă a mistreților din fondurile de pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Maramureș

În contextul confirmării, în data de 18 ianuarie, a apariţiei virusului pestei porcine africane la mistreţi pe teritoriul judeţului nostru, la începutul acestei săptămâni, prefectul Ovidiu Victor Frenț a convocat instituțiile responsabile și a stabilit împreună cu conducătorii acestora soluții pentru împiedicarea răspândirii virusului de pestă porcină africană. Până în prezent nu s-au înregistrat noi cazuri confirmate sau de suspiciune de îmbolnăvire cu pesta porcină africană pe raza județului Bistrița-Năsăud. 

La sediul Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, a fost organizată o ședință de lucru condusă de subprefectul județului Ciprian Ceclan Oprea, la care au fost prezenți șase reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din județul Bistrița-Năsăud și trei ai fondurilor din județul Maramureș. Astfel, s-a stabilit un plan de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane, măsuri care să fie aplicate și pe raza județului Maramureș. 

La ședință a participat şi personalul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, care a desfăşurat acţiuni de informare şi prevenire în localităţile de pe raza zonei afectate astfel încât să se reducă riscul răspândirii virusului la porcii domestici. La nivelul direcţiei se asigură un serviciu de permanenţă în această perioadă, pentru eventualitatea în care se notifică apariţia de noi cazuri.

Printre cele mai importante măsuri care trebuie respectate de deţinătorii din zona afectată de PPA în această perioadă sunt:
• consumul de carne de porc sacrificat este permis doar în gospodăria respectivă;
• mişcarea/circulaţia porcilor este interzisă;
• evitarea cumpărării porcilor din surse neautorizate.

În ceea ce îi priveşte pe vânători/gestionari ai fondurilor de vânătoare, este obligatorie, în această perioadă, respectarea măsurilor de biosecuritate la vânătoare, respectiv dezinfectarea riguroasă a echipamentului, a mijlocului de transport, a uneltelor folosite.

”În vederea creşterii eficienţei acţiunilor de eradicare a PPA, s-a hotărât întocmirea şi semnarea unui protocol de colaborare între gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată a celor două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în vederea organizării de acţiuni de vânătoare concomitentă (prima urmând a avea loc în perioada 24-26.01.2019)” mai arată Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.