Peste 70 de persoane din municipiul Bistrița și localitățile componente beneficiază de ajutor social în baza legii privind venitul minim garantat. Însă, potrivit aceleiași legi, aceste persoane au, pe lângă beneficii, și obligații, astfel că, opt dintre ele trebuie să presteze muncă în folosul comunității. 

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat arată că ”pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii”.

În aceste condiții, primarii au obligaţia să întocmească un plan de lucrări de interes local, document care se aprobă anual prin hotărâre a Consiliului Local, lucru care se va întâmpla, în curând, și la Bistrița. Consilierii locali se vor reuni pe data de 28 noiembrie în ședință ordinară și vor dezbate un proiect de hotărâre care prevede aprobarea unui astfel de plan.

Potrivit proiectului, printre sarcinile celor care vor presta muncă de interes local se numără și lucrări de deszăpezire a parcurilor și aleilor, de salubrizare a spațiilor verzi, de crăpat lemne pentru școli și grădiniţe sau de îngrijire și salubrizare a curţilor şcolilor şi grădiniţelor.

La nivelul municipiului Bistrița, în luna octombrie figurau 73 de persoane care beneficiază de ajutor social. Dintre acestea, doar 8  au obligația de a efectua lucrări de interes local pe raza municipiului. Numărul mediu de ore de muncă/ persoană este de 29. Un număr de 6 beneficiari adulţi ai ajutorului social se află în situaţie de incapacitate de muncă, dovedită cu certificate de expertiză medicală.

Cele mai multe persoane obligate să muncească în folosul comunității sunt din Sărata – 4 persoane. Alte două sunt din Bistriţa și una din Slătinița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.