Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, a ieșit din pușcărie! A fost eliberat condiționat

Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, condamnat în iunie 2017 la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție, a fost eliberat condiționat, în urmă cu două săptămâni, din Penitenciarul Baia Mare, unde a fost încarcerat în ultima perioadă.

 

Sentința definitivă pentru Ovidiu Puțura, acuzat de dare și luare de mită, a fost pronunțată pe data de 20 iunie 2017, fostul magistrat fiind încarcerat chiar a doua zi, în Penitenciarul Bistrița. A ajuns mai apoi la Jilava și în cele din urmă în Penitenciarul Baia Mare, de unde a fost eliberat condiționat pe 12 iunie 2019, după doi ani și 6 luni de pușcărie. Cele 6 luni constituie de fapt perioada cât a stat în arest preventiv în 2015, când a izbucnit scandalul.

Eliberarea condiționată a fost cerută de Ovidiu Puțura la finele lunii mai și a fost judecată de magistrații Judecătoriei Baia Mare, care au pronunțat o hotărâre favorabilă fostului secretar de stat.

“În baza art. 587 Cod procedură penală, admite propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, în ceea ce priveşte acordarea liberării condiţionate, din cadrul Penitenciarului Baia Mare, privind pe condamnatul PUŢURA OVIDIU, deţinut în Penitenciarul Baia Mare în executarea pedepsei de 5 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr. 167/2016 a Curţii de Apel Bucureşti. În baza art. 100 Cod penal, dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 459/2016/2017 emis de Curtea de Apel Bucureşti.

În baza art. 100 alin. 6 Cod penal, intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei – 09.07.2021 constituie termen de supraveghere pentru condamnat. În baza art. 101 alin. 1 Cod penal, condamnatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bistriţa Năsăud, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 101 alin. 2 lit. b Cod penal, impune condamnatului următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Bistriţa Năsăud sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pune în vedere condamnatului dispoziţiile art. 100 alin. 4 Cod penal, referitoare la conduita sa viitoare şi consecinţele la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere. Condamnatul îşi stabileşte domiciliul în –(…). Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.06.2019”, este soluția instanței de la Judecătoria Baia Mare.

Practic, Ovidiu Puțura a executat doi ani de închisoare, la care se adaugă cele 6 luni de arest preventiv, din perioada 21 ianuarie 2015 – 10 iulie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.