Ovidiu Silaghi (ALDE): ”O lege a lobby-ului pentru companiile românești este absolut necesară!” (VIDEO)

????????????????????????????????????

Ovidiu Silaghi, vicepreședinte al ALDE și candidat pentru un mandat de deputat european, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că lupta în Parlamentul European se va da pentru apărarea drepturilor și libertăților cetăţenilor români și a firmelor româneşti, afirmând că este absolut necesară adoptarea unei legi a lobby-ului, pentru a evita astfel unele suspiciuni de trafic de influență. 

Ovidiu Silaghi, candidat aflat pe locul 4 pe lista ALDE pentru Parlamentul European s-a aflat, duminică, într-o vizită în județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a vorbit despre alegerile europarlamentare programate pentru luna mai. Acesta a afirmat că formațiunea politică din care face parte mizează pe 5 mandate de deputați europeni. 

În ceea ce îl privește, fostul ministru al Transporturilor, dar şi al IMM-urilor şi Comerţului, a afirmat că va lupta pentru drepturile și libertățile cetăţenilor români, dar şi pentru drepturile firmelor româneşti.

”ALDE se luptă și se va lupta în Parlamentul European pentru libertățile și drepturile cetățenilor români. Eu aș zice că nu doar astea au fost afectate, ci și firmele și companiile românești. Motiv pentru care noi în ALDE am luat nişte decizii de a sprijini atât Programul Start Up Nation, cât şi acela de a încerca să evităm falimentul unor mari companii  româneşti, din industria energiei în special. (…) Noi considerăm că este obligaţia noastră să apărăm şi drepturile fundamentale democratice ale companiilor româneşti şi dreptul de a penetra pe piaţă, atât pe piaţa românească, cât şi pe celelalte pieţe, pentru că dacă vom urmări puțin cu atenție situația, vom vedea câte companii românești au dispărut în ultimii ani”, a declarat Silaghi, la Bistrița.

Candidatul ALDE susține că dacă acum câţiva ani capitalul românesc din economia ţării era de 26-28%, oricum scăzut, în prezent acesta este și mai scăzut, motiv pentru care se impune adoptarea unei legi a lobby-ului.

Toată corupţia din România a fost concentrată exclusiv pe companii româneşti, ceea ce e surprinzător, nu ne do statistic vorbind. Nu se poate ca 28% din capitalul românesc să genereze absolut toată corupţia şi diferenţa de capital străin să fie pur imaculat şi aşa ajungem să avem dosarul RDS fără RDS, dosarul Microsoft fără Microsoft și așa mai departe. Prin urmare, noi considerăm că este una dintre datoriile noastre și obligațiile noastre, în sensul de a proteja aceste companii românești să rămână pe piață, chiar să se dezvolte. Mai multe decât atât suntem în apropierea inițiativei de a face o lege a lobby-ului, care e absolut necesară companiilor românești”, a mai adăugat Silaghi.

Acesta a explicat necesitatea unei astfel de legi: ”Eu dacă sunt din Satu Mare şi îl caut pe un ministru şi îi spun că am o companie din Satu Mare care are o problemă, mă bagă la trafic de influenţă. În schimb, orice ambasador, al oricărei ţări în România îşi permite să meargă la oricare ministru şi prima oară după ce spune „Bine v-am găsit” spune că „Avem compania cutare, compania cutare, care se confruntă cu următoarele probleme”. Atunci nu este trafic de influenţă”, a completat Silaghi. 

În plus, în conferința de presă susținută la Bistrița, Ovidiu Silaghi a criticat și comportamentul comisarilor europeni faţă de România, catalogându-l drept „inacceptabil”.

Am convingerea că va urma o perioadă în care vom fi, să zic aşa, mai mult cu tricolorul în suflet şi o să tragem cu coada ochiului către steagul Uniunii Europene, pentru că comportamentul din ultima perioadă al comisarilor europeni faţă de România este, totuşi, inacceptabil”, a adăugat Silaghi.

Totodată, candidatul ALDE a mai completat că în condițiile în care România implementează la termen toate directivele europene, Comisia Europeană ar trebui să respecte principiul subsidiarităţii şi este de părere că reprezentanţii României în Parlamentul European nu ar trebui să mai fie „la mâna” liderilor de grup.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.