Pentru grupele I şi II de muncă, peste 700 de pensionari bistrițeni au beneficiat de recalculări! Urmează încă 300

Pentru grupele I și a II-a de muncă, peste 700 de dosare au fost puse în plată în luna aprilie, în urma recalculării făcute în baza Legii 221/2018. În medie, pensiile acestor categorii de persoane au crescut cu 800 lei, aceste drepturi fiind acordate retroactiv, din luna octombrie 2018. 

 

Directorul executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Bistrița-Năsăud, Sanda Vișan, a precizat că prevederile Legii 221/2018 se aplică doar la persoanele care au muncit în condiții speciale – grupa I și în condiții deosebite de muncă – grupa a II-a, care nu au beneficiat de recalculări în anii precedenți.

„Vreau să aduc la cunoştinţă că prin această recalculare a grupelor de muncă se acordă un punctaj suplimentar pentru cei care au lucrat în grupa I şi grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă. Până în 2001 a fost grupa I şi grupa a II-a, din 2001 încoace, grupa I se referă la condiţii speciale şi grupa a II-a – condiţii deosebite de muncă.

Prima recalculare a avut loc în anul 2008, prin Ordonanța de Urgență nr. 100, care a dat un punctaj suplimentar pentru anii lucrați în condiții deosebite, respectiv 25%, iar pentru anii lucrați în condiții speciale s-a acordat un punctaj de 50% la anii lucrați în grupa de muncă. Încă din 2008, la nivelul județului nostru, un număr de 12.242 de pensionari au beneficiat de această creștere pentru fiecare an de spor obținut ca urmare a desfășurării activității în  grupa I și a II-a de muncă. Acest proces a fost continuat prin câteva legi care au la recalcularea tipului de pensie, dar a fost diferențiat. Fiecare dosar a intrat pe o anumită lege în funcție de data la care a ieșit persoana la pensie și de condițiile în care a ieșit la pensie.Astfel, în 2011 a fost o tură de recalculări pe art. 169 din Legea 263/2010, care a dus la o majorare substanțială a valorii punctajelor în plată a pensiilor.

Legea 221/2018 vine ca o completare la inechitățile care au venit în urma recalculărilor anterioare pentru persoanele care vor solicita deschiderea drepturilor de pensie începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, cât și din punctul de vedere al stagiului de cotizare care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual.

Sunt avute în vedere, prin această lege, persoanele care nu au beneficiat de recalculări în anii precedenţi. Pe legea 221/2018, în luna martie am recalculat un număr de 721 dosare care au deja puse în plată, până la sfârşitul lunii aprilie sau luna mai, toţi cei care au beneficiat de această recalculare vor primi şi plata drepturilor efective, retroactiv, din octombrie 2018”, a declarat directorul exectiv al Casei Judeţene de Pensii Bistrița-Năsăud, Sanda Vişan.

Aceasta a mai precizat că recalculările pe Legea 221/2018 vor continua pentru persoanele pensionate după 1 ianuarie 2011.

În Bistrița-Năsăud, de această lege au beneficiat în special minerii din zona Rodna – Şanţ, dar şi cei care au fost expuşi în zona I şi II radiaţii.

„La noi în judeţ media creşterii a fost de 800 lei, ceea ce este o creştere foarte importantă. Recalcularea se face din  oficiu, nefiind necesară depunerea unei cereri. Toţi vor primi până la urmă drepturile, urmează ca până în 30 septembrie 2019 să fie recalculate toate aceste pensii, iar plata pensiilor se va face retroactiv şi pentru aceste persoane. În etapa a II-a ar urma să fie recalculate dosarele a peste 300 de pensionari din judeţul nostru”, a subliniat Sanda Vişan.

La nivelul judeţului Bistrița-Năsăud sunt 60.000 pensionari, din principalele cinci categorii – pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parţial, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.