Pesta porcină africană a ajuns și în Bistrița-Năsăud. Două cazuri au fost confirmate la porci mistreți

Wild hogs compete with native wildlife by eating their food sources and actually eating the young when they are immobile on the ground. (File Photo)

Virusul pestei porcine africane (PPA) a ajuns și în județul Bistrița-Năsăud, unde a fost diagnosticat la porcii mistreți de pe raza fondului de vânătoare Agrieș 3, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu județul Maramureș și 12 km față de județul Cluj. Este vorba despre două cazuri confirmate de PPA. 

Potrivit Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, ”suspiciunea a fost emisă la data de 16 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București, care a confirmat suspiciunea”.

La nivelul județului, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată, iar carcasele au fost distruse.

A fost convocată o ședință de urgență a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, care va fi completat în ședința CLCB convocată astăzi, 18.01.2019.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi:
• vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Totodată, au fost notificate Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj.

Ancheta epidemiologică este în plină desfășurare.

Autoritățile fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.