Aproximativ 15.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 5,5 milioane lei, a fost tăiat ilegal din pădurile din județul Bistrița-Năsăud, în anul 2018, a anunțat șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud, Daniel Pop. Circa 70% din canitatea de material lemnos tăiat ilegal provine din fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice care nu aveau încheiate contracte de prestări servicii silvice/administrare cu un ocol silvic autorizat.
Daniel Pop, șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud, a explicat miercuri, în cadrul Colegiului Prefectural, că în 2018 angajații instituției au efectuat sute de controale în pădurile din județ, în urma cărora s-a descoperit că s-au tăiat ilegal mii de metri cubi de material lemnos. Peste 1.400 de metri cubi de lemn au fost tăiați din pădurile din fondul foresteir național. Drept urmare, inspectorii Gărzii Forestiere au aplicat câteva zeci de amenzi, dar au depus și câteva zeci sesizări penale.
„În cursul anului 2018 personalul silvic din cadrul Gărzii Forestiere Județene Bistrița Năsăud a efectuat un număr de 550 acțiuni de control privind respectarea regimului silvic. În urma acestor acțiuni au fost întocmite un număr de 55 procese verbale de constatare a contravențiilor silvice, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 246.000 lei.
S-au efectuat un număr de 26 controale de fond și parțiale în suprafețe din fondul forestier național și în vegetația din afara fondului forestier fiind identificat un volum de material lemnos tăiat ilegal de 1.424,37 mc. cu o valoare a prejudiciului de 543.702,02 lei. Au fost înaintate spre organele de cercetare penală, în vederea continuării cercetărilor, 25 de sesizări penale privind săvârșirea unor infracțiuni la regimul silvic”, a spus Daniel Pop.
Probleme și mai mari au fost descoperite în fondul forestier aflat în custodia ocoalelor silvice, dar mai ales în cel proprietate privată a persoanelor fizice, pentru care nu a fost încheiat vreun contract de administrare și pază.
„Volumul total de material lemnos tăiat ilegal, identificat în cursul anului 2018 la nivelul județului Bistrița Năsăud, de către personalul Gărzii Forestiere Județene Bistrița Năsăud și a celor 19 ocoale silvice a fost de 13.486 mc. cu o valoare a prejudiciului de 5.454.871,47 lei din care un volum de 9.471 mc. cu o valoare a prejudiciului de 4.054.515, 41 lei a fost identificat în fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice care nu aveau încheiate contracte de prestări servicii silvice/administrare cu un ocol silvic autorizat. Restul de circa 4.000 de metrei cubi sunt de pe suprafețe administrate. De asemenea, s-au verificat un număr de 30 sesizări înaintate de persoane fizice și juridice și s-au soluționat conform prevederilor legale„, a precizat Daniel Pop.
În urma acțiunilor întreprinse s-a dispus confiscarea faptică a unui volum de 232 mc material lemnos, precum și a sumei de 246.122 lei reprezentând contravaloarea unui volum de 591 mc material lemnos confiscat valoric.
Gheorghe Ivan, șeful Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, a explicat care sunt motivele pentru care o cantitate atât de mare a dispărut din pădurile proprietate privată.
„Se observă un volum foarte mare de lemn tăiat ilegal. Acum putem să ne punem problema de unde și cum. Aș vrea să știți că, potrivit legislației în vigoare se preiau în pază toate suprafețele de pădure predate foștilor proprietari care nu aveau contracte de administrare încheiate până la această dată sau care au decedat sau așa mai departe. Direcția Silvică Bistrița a fost nominalizată de către Garda Forestieră pentru a prelua în pază 3.000 de hectare, din care am reușit să preluăm aproximativ 1.000 într-un an de zile. Acțiunea se derulează foarte greu, este în atenția noastră. De ce? Pentru că se marchează cioate între 200 și 400 la hectar. Sunt foarte multe suprafețele de pădure, care după anii 90, după retrocedarea către vechii proprietari, , mai ales suprafețele mici de pădure, practic au fost rase. Sigur, noi inventariem acest volum dispărut, dăm datele la Parchet, dar asta a fost legislația până acum. De aici și acest volum mare de lemn tăiat ilegal. Pe acel vid de legislație, pe ceea ce a fost, asta s-a întâmplat. Toată ziua vedem pe toate canalele de presă cât lemn a dispărut. Toate ONG-urile prezintă harta din satelit, cu câte păduri au fost defrișate. Da, este adevărat, dar trebuie cunoscut acest aspect. Deci s-a retrocedat pădurile foștilor proprietari, mai ales cei care au suprafețe mici, și fără o politică coerentă au dispărut. Noi acum încercăm să le preluăm și să stabilim echilibrul, dar nu este chiar simplu„, a spus Gheorghe Ivan.
Totodată, Daniel Pop, șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud, a mai subliniat că pentru multe din suprafețele de pădure din proprietatea privată nu sunt cunsocuți proprietarii.
„Pentru acele proprietăți private, uneori proprietarii nu sunt cunoscuți, au decedat sau nu au succesori. Avem multiple cazuri de acest fel, în care nu se știe cine e proprietar. Nu știe nici măcar fostul vecin sau măcar primăria. Dar ele, prin efectul legii, a codului silvic din 2017, se preiau în pază de către ocolul silvic din zona respectiv în vederea asigurării pazei împotriva tăierilor ilegale. Nu ia nimeni proprietatea nimănui, aceasta este garantată, doar că Ocolul Silvic asigură paza împotriva tăierilor ilegale”, a precizat Daniel Pop.