Primăria Bistrița, nevoită să mute merele gigant amplasate în apropierea unor treceri de pietoni (FOTO)

Primăria Bistrița a fost nevoită să mute o parte dintre merele gigant amplasate în mai multe zone din municipiu, pentru că, în unele cazuri, merele de doi metri înălțime îngreunau vizibilitatea fiind amplasate în apropierea unor treceri de pietoni. Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a cerut ca merele să fie mutate la o distanță de cel puțin 20 de metri față de trecerile pentru pietoni. 

Primăria Bistrița a amplasat începând cu anul 2013, în diverse intersecții, parcuri sau spații verzi din municipiul Bistrița, mere gigant realizate din poliester armat cu fibră de sticlă, motivând la acea vreme că orașul Bistrița este renumit pentru livezile de meri care au înlocuit viile după anul 1905. În 2015, astfel de mere au fost amplasate și pe Bulevardul Republicii, una dintre arterele cele mai circulate din oraș.

La patru ani de când acestea au fost amplasate pe Bulevardul Republicii, Primăria Bistrița s-a văzut nevoită să mute câteva dintre mere, întrucât erau situate în apropierea unor treceri pentru pietoni.

Printr-o adresă, Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a transmis Primăriei Bistrița că merele trebuie amplasate la o distanță de cel puțin 20 de metri de trecerile de pietoni. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, a declarat că ”adresa Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a venit încă de anul trecut, însă datorită temperaturilor scăzute și a faptului că pământul era înghețat nu s-a putut interveni. Merele au trebuit mutate pentru a respecta acea condiție privind amplasarea lor la o distanță de cel puțin 20 de metri față de trecerea de pietoni”. 

Astfel că, luni, administrația locală a trimis angajații din cadrul Direcției Servicii Publice să mute merele, momentul fiind surprins de reprezentanții Uniunii Salvați România Bistrița, care au postat pe pagina oficială de pe o rețea de socializare imaginile însoțite de un mesaj.

 

De menționat este faptul că reprezentanții Uniunii Salvați România Bistrița au depus, în urmă cu câteva săptămâni, o solicitare către Primăria Bistrița prin care cereau explicații cu privire la legalitatea amplasării merelor în oraș, așa cum Realitatea de Bistrița a prezentat AICI.

Reprezentanții USR Bistrița au vrut să știe dacă administrația locală a respectat toți pașii legali și dacă a obținut toate avizele și autorizațiile necesare pentru a putea amplasa în diverse zone din oraș mere gigant din fibră de sticlă.

În legătură că acest aspect, Primăria Bistrița a oferit un răspuns către USR Bistrița chiar luni, în ziua în care merele au fost mutate, explicând că nu a fost necesară emiterea unei autorizații pentru amplasarea merelor, ele făcând parte din categoria ”mobilier urban”.

Însă cu toată că USR Bistrița a cerut explicații față de merele amplasate în oraș, reprezentanții Primăriei Bistrița spun că acțiunea de luni nu a avut nicio legătură că intervenția USR-iștilor, fiind vorba de o simplă coincidență.

Însă, cei de la USR Bistrița nu cred în coincidențe: ”Avem o întrebare pentru administrația PSD: Dacă nu era nicio problemă cu merele “gigant”, de ce le-ați mutat azi pe toate?” au transmis pe pagina oficială de pe o rețea de socializare USR-iștii bistrițeni.

Reprezentanții USR Bistrița spun că vor sesiza și Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud pentru că, în opinia lor, amplasarea merelor s-ar fi făcut fără aviz de mediu.

FOTO: USR Bistrița

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.