Primele rezultate de la examenul de Evaluării Naţionale 2019 vor fi afişate marţi, până la ora 12:00, potrivit calendarului elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale. 

Peste 150.000 de elevi din întreaga țară care în perioada 18 – 21 iunie au susținut proble din cadrul examenului de Evaluare Națională așteaptă cu sufletul la gură afișarea rezultatelor.

Potrivit calendarului elaborat de Ministerul Educației Naționale marţi vor fi afişate primele rezultate ale Evaluării Naţionale 2019. Absolvenţii clasei a VIII-a care sunt nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații tot marţi, în intervalul orar 14:00-20:00. Acestea vor fi analizate în perioada 26-28 iunie, urmând ca sâmbătă, 29 iunie, să fie afişate rezultatele finale.

În județul Bistrița-Năsăud au fost înscriși 2.502 absolvenţi de clasa a VIII-a pentru a susţine acest examen, în vreme ce la nivel naţional, la sesiunea din acest an s-au înscris peste 150.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a.

Examenul de evaluare a început marţi, 18 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi 20 iunie, a avut loc proba la Matematică, iar vineri, 21 iunie, a fost programată proba la Limba şi literatura maternă, potrivit datelor calendarului de examene elaborate de ministerul Educaţiei.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu.