”EXPRIMĂ-TE PRIN SPORT, NU PRIN VIOLENȚĂ!” este sloganul cu care polițiștii de la Prevenirea Criminalității au încheiat activitățile desfășurate în cadrul proiectului de prevenire ”STOP BULLYINGULUI ÎN ȘCOLILE BISTRIȚENE”. 

 

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității a organizat o serie de evenimente pentru a marca finalul proiectului ,,STOP bullyingului în școlile bistrițene!”. Acestea s-au desfășurat pe tot parcursul zilei de 13 iunie, în diferite locații din Bistrița.

Astfel, începând cu ora 10.00, în pădurea-parc Schulerwald din Bistrița a avut loc crosul ,,Exprimă-te prin sport, nu prin violență!”. Câteva zeci de elevi și profesori ai școlilor implicate în proiect, dar și polițiști din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și inspectoratelor județene de Poliție Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Maramureș, Cluj, Suceava, Sibiu au luat startul alături de ultra maratonistul TIBERIU UȘERIU. La final, toți participanții au fost răsplătiți cu diplome.

De asemenea, la Centrul Cultural DACIA, a avut loc un spectacol susținut de trupa REEA, prin intermediul căruia a fost retransmis elevilor invitați la concert mesajul campaniei antibullying. Totodată, pe scenă au fost invitate să ofere alternative la violență trei cluburi de copii: Ansamblul de dans popular ”Flori Dumitrene”, CS KARATE Bistrița și Școala de balet ”Ovidiu Danci”.

Proiectul ”STOP BULLYINGULUI ÎN ȘCOLILE BISTRIȚENE” s-a derulat pe parcursul anului școlar 2018-2019 și a avut ca beneficiari peste 10.000 de elevi din școlile bistrițene. Prezenta polițiștilor la clase a fost interactivă, ei folosind jocuri de rol pentru a evidenția efectele violenței psihologice. Personaje precum ”Maricica” sau ”Dyno” le-au arătat copiilor cum să acționeze atunci când sunt victime sau ce trebuie să facă în calitate de martori.

De asemenea, polițiștii au realizat un sondaj de opinie în școli, iar din studiu au aflat valențele și dimensiunile fenomenului de bullying în școli, dar și pe ce paliere să intervină pentru reducerea lui.

Scopul acestui proiect a fost creșterea gradului de informare a elevilor cu privire la fenomenul de bullying din școli și, implicit, diminuarea riscului infracţional şi victimal al acestora, prioritate a Poliției Române și în acest an.

Partenerii instituționali inițiali ai proiectului sunt: Instituția Prefectului Județul Bistrița Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud și Asociația Tășuleasa Social.

FOTO: IPJ B-N

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.