Polițiștii din toată țara derulează, pe tot parcursul acestei săptămâni, ample acțiuni de control în trafic, tematica principală fiind centura de siguranță. Acțiunea intitulată ”Seatbelt” se derulează și la nivelul județului Bistrița-Năsăud, prilej cu care polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intensificat controalele pe șoselele din județ.

În Bistrița-Năsăud, marți, polițiștii au acționat pe DN 17, în zona localității Livezile. În nicio oră, zeci de șoferi au fost trași pe dreapta pentru ca polițiștii să verifice dacă centura de siguranță și dispozitivele de fixare omologate sunt utilizate corespunzător atât de către conducătorii auto, cât și de către pasagerii autovehiculelor.

Au existat situații în care șoferii purtau centura de siguranță, dar și cazuri în care aceștia au fost prinși fără a o purta, oamenii legii fiind nevoiți să aplice și sancțiuni în unele cazuri.

Potrivit legislației în vigoare, lipsa centurii de siguranță este o contravenție și se sancționează cu amendă și cu două puncte de penalizare. Cum sancțiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, iar un punct – amendă are valoarea de 145 de lei, rezultă că șoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei și cele două puncte de penalizare. Și pasagerii care nu poartă centura de siguranță sunt vizați de aceste sancțiuni.