Reacții dure după ce președintele liberalilor bistrițeni a lansat în spațiul public ideea că tonul din conservele distribuite persoanelor care primesc ajutoare sociale ar fi otrăvitor

O idee lansată în spațiul public de președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, potrivit căreia tonul din conservele oferite de Primăria Bistrița persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale ar fi otrăvitor, a stârnit un val de controverse și reacții. Prima reacție a venit chiar din partea municipalității.

Președintelui PNL BN, Ioan Turc, susține că tonul din conservele oferite de Primăria Bistrița  asistaților sociali ar proveni din zone de risc. „Conservele de ton date de Primăria Bistrița asistaților sociali, conțin pește pescuit din zona de risc doi, FAO 71. Acest pește este iradiat, contaminat cu Cesiu 137, iar oamenii care îl consumă sunt iradiați din interior, care este de 20 de ori mai gravă decât iradierea exterioară. Îi îndemn pe beneficiari să refuze conservele de ton, și chiar să nu cumpere de pe raft, conservele de ton care au specificat că sunt din pește pescuit din FAO 61, 67, 71, 77”, a declarat Ioan Turc, în cadrul unei conferințe de presă.

Față de aceste afirmații au apărut și primele reacții. Primii care au oferit un punct de vedere au fost reprezentanții Primăriei Bistrița.

Printre ajutoarele alimentare distribuite în prezent de municipalitate se află și conserva de ton bucăți, care provine din pești pescuiți în Oceanul Pacific, zona FAQ 71, produs prezent în majoritatea magazinelor alimentare din Bistrița și comercializat legal în România și Uniunea Europeană. Trebuie precizat faptul că zona de pescuit afectată de cutremurul din anul 2011 este FAQ 61 precum și acela că, potrivit specialiștilor, durata medie de viață a acestui pește este de 5 ani. Este evident așadar că nu există nici un risc pentru cei care consumă acest produs. O minimă documentare ar fi clarificat aceste lucruri și nu ar mai fi fost lansate teorii aberante. Declarațiile publice făcute de unii politicieni pe marginea acestui subiect denotă nu doar o lipsă de respect pentru un adevăr evident, ci fac și dovada unei atitudini iresponsabile. Cu siguranță domnilor în cauză le sunt cunoscute argumentele de mai sus, dar în fuga după notorietate au preferat să promoveze și să susțină o minciună”, a explicat, într-un comunicat de presă, primarul Ovidiu Crețu.

Totodată, și deputatul social democrat Daniel Suciu a criticat dur faptul că Ioan Turc a lansat în spațiul public asemenea informații: ”Mi se pare o declarație și un șir de declarații nebunești și total iresponsabile. Nu poți ca și președinte al unui partid să ieși și să spui că o instituție a statului, Primăria Bistrița, își otrăvește cetățenii și să îndeamni populația din Bistrița să nu mai mănânce ton … Eu îl îndemn pe domnul președinte al PNL să își dea seama că unele declarații pot provoca extrem de multe îngrijorări, frustrări și panică (…) și să revină cu un mesaj prin care să își ceară scuze sau să încerce să îi liniștească pe cetățeni” a afirmat deputatul Daniel Suciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.