Sorina Pintea: Spitalul regional Cluj se va face de către Guvernul României! Consiliul Judeţean Cluj să se ocupe de Spitalul de pediatrie

Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene, susține ministrul Sănătății Sorina Pintea, la câteva zile după ce Consiliul Județean Cluj a cerut oficial Comisiei Europene și autorităților de la București preluarea proiectului spitalului regional. În acest context, ministrul a recomandat administrației județene clujene să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pe care îl are în subordineTotodată, aceasta a contrazis-o pe Corina Creţu în ceea ce priveşte posibilitatea suplimentării fondurilor pentru construirea spitalelor regionale.

 

 

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat  luni, în cadrul unei vizite la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, că Spitalul regional Cluj-Napoca va fi realizat de Guvernul României, prin atragerea de fonduri europene. Replica ministrului a venit ca urmare a unei declarații pe această temă, a președintelui Consiliului Județean Cluj Alin Tișe care afirmat că va încerca să devină titular al acestui proiect pentru a construi mai repede unitatea spitalicească. Totodată, Sorin Pintea le-a cerut celor de la Consiliul Judeţean Cluj să se ocupe, în schimb, de spitalul de pediatrie pe care îl au în subordine, despre care are „referințe nu tocmai plăcute”.

Să știți că Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii. (…)

Eu am rămas foarte surprinsă de ceea ce au spus cei de la Consiliul Judeţean, pentru că, în momentul în care am preluat portofoliul Sănătăţii, în luna februarie, Clujul nu avea definit un teren, mai era nevoie de încă o bucată de teren, trebuia extins PUZ-ul şi am întâmpinat foarte mari dificultăţi în relaţia cu Consiliul Județean Cluj. Lucrurile s-au rezolvat între timp, studiul de fezabilitate pentru spitalul regional este gata„, a spus ministrul Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătății a dat  asigurări că luna viitoare vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare atât pentru spitalul din Cluj-Napoca, cât şi pentru cele din Iaşi şi Craiova.

În decembrie, vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova, dar să nu uităm că este nevoie de o cofinanţare din partea statului român„, a subliniat Sorina Pintea.

În acest context, ministrul Sănătății a ținut să îi dea replica și comisarului european Corina Crețu, care a afirmat că, dacă Ministerul Sănătății are nevoie de o suplimentare de fonduri, i se va acorda.

Europa a alocat pentru cele trei spitale regionale 150 milioane euro. Ori, un spital, împreună cu infrastructura care va deservi spitalul, costă în jur de 400 milioane euro. Cu siguranţă, Guvernul trebuie să găsească surse, inclusiv din zona privată. Asta nu înseamnă că nu vom atrage fonduri europene.

În ceea ce priveşte declaraţia comisarului european, că, dacă este nevoie de o suplimentare, ni se va acorda, daţi-mi voie să o contrazic. În data de 27 septembrie, o delegaţie a Ministerului Sănătăţii, condusă de Cristian Grasu, secretar de stat, s-a dus la Bruxelles tocmai pentru această chestiune şi i s-a spus: «Nu! Pe această axă de finanţare nu mai avem sume suplimentare». Deci noi am făcut aceste demersuri. Prin urmare, s-a luat decizia fazării. Ca să nu pierdem finanţarea, am spus că până în 2020 – 2023 vom face prima etapă, licitaţiile, iar în etapa a doua, construcţia efectivă. Deci spitalele se vor face„, a declarat Sorin Pintea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.