Spitalul Județean de Urgență Bistrița a început testarea pacienților pentru CoVid-19

La Spitalul Județean de Urgență Bistrița a început testarea pacienților pentru noul coronavirus, fără a mai fi necesară testarea paralelă la laboratorul din Cluj-Napoca.

 

Prin ordinul de ministru al sănătății nr. 639/21.04.2020, laboratorul de biologie moleculară al Spitalului Județean de Urgență Bistrița a fost autorizat să realizeze teste pentru depistarea COVID-19, în cadrul “Programului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare”.

„De astăzi s-a început testarea pacienților SJUB fără a mai fi necesară testarea paralelă la laboratorul din Cluj-Napoca.

În paralel se lucrează la stabilirea unui protocol de testare a personalului medical din întreg județul Bistrița-Năsăud, utilizându-se fondurile alocate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Pentru aceste testări se iau în calcul două metode de testare, cea individuală și cea în sistem “pool-testing” (sistem implementat cu succes în alte laboratoare și care permite testarea unui număr mai mare de persoane în timp mai scurt)”, a anunțat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

Documentația necesară pentru acreditare a fost transmisă la Ministerul Sănătății pe data de 9 aprilie, iar pe 21 aprilie laboratorul SJU Bistrița a primit unda verde pentru efectuarea testelor pentru depistarea CoVid-19 cu aparatul RT PCR.

În acest moment, numărul maxim de teste care pot fi lucrate în laboratorul de biologie moleculară a SJU Bistrița este de circa 96/zi, potrivit lui Gabriel Lazany. Unitatea spitalicească bistrițeană deține acum 2.300 de teste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.