Trei mistreți infestați cu pestă porcină în Bistrița-Năsăud, în hârtii doar două cazuri! Ce explicații dă directorul DSVSA, Ioan Bogolin

Deși trei porci mistreți au fost confirmați cu pestă porcină africană pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, autoritățile spun că sunt calculate doar două cazuri. Potrivit directorului Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin, unul dintre animale este un pui care provine de la o femelă care a fost găsită moartă și confirmată ulterior cu pestă porcină. Odată cu femela a mai fost găsit un cadavru de porc mistreț infestat și acesta cu pestă porcină.

 

Directorul executiv DSVSA Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, faptul că unul dintre porcii mistreți confirmați cu pestă porcină a fost vânat, luni, 14 ianuarie, alături de alți cinci, de reprezentanții fondului de vânătoare Agrieș, iar alți doi au fost găsiți morți în aceeași zonă.

Reprezentanţii fondului de vânătoare Agrieş au vânat şase mistreţi. Probele au fost trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Bistriţa, s-au analizat la nivel de DSVSA, după care au fost trimise la LSVSA Maramureş. Între timp, au avut elemente că în zonă ar fi doi mistreţi în agonie sau morţi. Aceştia au verificat, având în vedere şi posibilitatea de a lăsa urme, şi a doua zi, marţi, au găsit încă două cadavre de la mistreţi. Au luat de la DSVSA materialele necesare pentru a le recolta şi a le transporta la laborator pe cele două cadavre. Am recoltat probele, am dispus trimiterea lor la un laborator pentru teste suplimentare, laboratorul este în Maramureş, în data de 16 ianuarie s-a emis un buletin care a fost o analiză cu test pozitiv. În aceeaşi zi, maşina de la DSVSA BN , am preluat probele şi le-am transportat la IDSA – laboratorul naţional de referinţă pentru confirmare„, a declarat Ioan Bogolin.

Șeful DSVSA Bistrița-Năsăud spune că rezultatele au venit abia joi, 17 ianuarie. De asemenea, acesta a mai precizat că, deși este vorba de trei porci mistreți, în scripte sunt calculate doar două cazuri.

În cursul zilei de ieri, 17 ianuarie, s-a confirmat, târziu am avut rezultatele, iar dimineaţă am primit buletinul de analiză cu confirmarea pestei porcine africane. Din cei şase porci vânaţi, unul a fost pozitiv. Acesta a fost vânat în acelaşi loc unde au fost găsite cele două cadavre. Avem două cazuri, pentru că se consideră un singur caz de pestă porcină africană dacă este vorba de femelă mamă şi purcelul de la ea. În aceasta situați, purcelul de aproximativ 30 kg, care a fost vânat, s-a dovedit că este un purcel de la scroafa găsită moartă. Deci avem o mamă și un purcel, care este un caz, și cu un mascul, care este cel de-al doilea caz„, a explicat directorul executiv Ioan Bogolin.

Sub coordonarea prefectului Ciprian Ceclan, joi, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistriţa-Năsăud pentru stabilirea unor măsuri care au fost deja puse în aplicare. Vineri a fost convocată o nouă şedinţă a CLCB Bistriţa-Năsăud pentru adoptarea unor măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum şi adoptarea zonelor de restricţii.
Pentru a putea definitiva măsurile, am clarificat unele aspecte vizavi de zona pe care trebuie să o declarăm ca zonă afectată. În interiorul zonei afectate sunt două zone, una de minimum 8 km, care se consideră zonă infectată şi o zonă tampon de minim 5 km, în total zona afectată are o rază de 13 km. Am stabilit pe hărţi ce zonă este afectată la această dată şi împreună cu membrii CLCB, invitaţii din zona de vânătoare, fondurile de vânătoare implicate şi primăriile care sunt implicate momentan – Târlişua momentan – dar cu posibilitatea de extindere la Negrileşti, Ciceu Giurgeşti, Zagra„, a spus Ioan Bogolin.

Deocamdată în zona afectată sunt teritorii din comunele Târlişlua, Spermezeu, Zagra şi Negrileşti şi şase fonduri de vânătoare. Jumătate din zona afectată este în zona Maramureş şi o parte mică dintr-o comună a judeţului Cluj. Pe o rază de 13 km sunt satele Molişet, Şendroaia, Oarzina, Lunca Sătească, Cireaş, Răcăteşu, Târlişua, Agrieş, plus terenuri ale celorlalte primării menţionate.
Măsurile se vor duce în trei direcţii diferite. Se va merge pe principiul vânării tuturor mistreţilor din zona afectată. Pentru porcii domestici din zona afectată se va merge pe principiul restricţiilor de intrare/ieşire animale şi produse de origine animală, cu posibilitatea, dacă o persoană decide, de a sacrifica porcul în exploataţie, sigur să nu existe niciun semn de boală şi orice modificare în starea de sănătate a animalului respectiv să fie notificată medicului veterinar, recoltăm probe şi dacă este negativ rezultatul se poate consuma, dacă este pozitiv se confiscă. (…) A treia categorie de măsuri se vor aplica în zona silvatică, care este în afara zonei afectate, unde se vor continua vânătorile până la strategia stabilită prin directivă, încărcătura maximă să fie de 0,5 mistreți pe km², adică 2 mistreți la 2 km²a explicat directorul DSVSA Bistrița-Năsăud.

Ioan Bogolin a mai precizat că, substanţele de decontaminare vor fi puse la dispoziţie de către autorităţile locale, care vor primi fonduri speciale de la Guvern, prin Consiliul Județean. Până ca autoritățile locale să dispună de fondurile necesare pentru a achiziționa produsele de decontaminare, acestea au fost asigurate deja de DSVSA BN. Potrivit directorului DSVSA BN, deocamdată în gospodăriile din zona afectată nu au fost semnalați porci infestați cu pestă porcină africană.

Primele măsuri au fost deja luate în gospodăriile celor care au participat la vânătoare, fiind furnizate dezinfectante pentru intrarea/ieşirea din exploataţie la fiecare persoană participantă. La nivel local au fost deja identificaţi toţi porcii din gospodării şi vor exista o serie de restricţii pe fermă individualizată, cu dispoziţii scrise explicite cu privire la obligaţiile pe care le au fermierii. Identificarea exemplarelor de porci va continua şi în celelalte localităţi, tocmai pentru a avea o evidenţă foarte clară privind efectivele.
Totodată, au fost notificate Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.