Un copac din Centrul Istoric al municipiului Bistrița a fost împodobit cu ouă, pentru a marca Sărbătorile Pascale (FOTO/VIDEO)

Un copac din Centrul Istoric al municipiului Bistriţa a fost împodobit joi, de către zeci de copii, cu ouă de Paşti, acțiunea înscriindu-se în activitățile Primăriei Bistrița dedicate Sărbătorilor Pascale.

 

Conform unei vechi tradiții săsești, copiii au împodobit un copac din fața Bisericii Evanghelice din Piața Centrală a municipiului Bistrița cu ouă realizate chiar de ei, dând dovadă de multă creativitate, imaginație și măiestrie în realizarea acestora.

La acest eveniment au participat elevi de la școlile gimnaziale și liceele din municipiu, precum și elevi voluntari de la Cercul de picură al Centrului Comunitar pentru Tineret – Școala Gimnazială nr. 1, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială nr. 4, Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, Școala Gimnazială nr. 7 și Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, care au desenat și decorat ouăle cu ornamente specifice tradițiilor pascale.

Circa 500 de ouă, de diferite dimensiuni și viu colorate, au fost pregătite de copii, aproximativ 250 dintre acestea fiind realizate de voluntarii Centrului Comunitar pentru Tineret.

Cei mai bucuroși de acest eveniment au fost chiar cei care au pregătit decorațiunile pentru copac – copilașii. Cei mai curajoşi dintre ei au fost ajutaţi de angajații Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa să îşi aşeze singuri ouăle pe ramurile copacului, cu ajutorul unui elevator.

De la eveniment nu a lipsit primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, care spune că împodobirea unui copac cu ouă în preajma Sărbătorilor Pascale este o veche tradiție a sașilor, pe care a preluat-o în urmă cu 4 ani și care a prins foarte bine în special în rândul copiilor.

Pomul de Paşti vine să întregească atmosfera de sărbătoare, creată încă de săptămâna trecută, când în mai multe zone din oraș au fost amplasate 12 ouă-gigant din fibră de sticlă.

Potrivit tradiției, saşii bistriţeni obişnuiesc să pună pe masă, de Paşti, crenguţe înmugurite aşezate într-o vază şi împodobite cu ouă, care simbolizează viaţa, renaşterea.

În diferite zone din Germania, ăn preajma Sărbătorilor Pascale se organizează chiar competiţii între localnici privind cei mai frumoși copaci decorați cu ouă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.