Un nou pas pentru concretizarea traseului Via Transilvanica sau ,,Drumul care unește”

Asociația Tășuleasa Social a lansat în urmă cu aproximativ o lună, la Alba Iulia, proiectul ”Via Transilvanica”, un proiect unic în România, ce prevede realizarea unui drum pe o distanță de 950 de km. Acesta va porni de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol, va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna unde se odihnește Ștefan cel Mare. 

Circa 100 de km din acest drum vor traversa județul Bistrița-Năsăud, iar autoritățile județene susțin acest demers.

Am avut o ședință de lucru cu reprezentanții Tășuleasa Social, reprezentanții OCPI și cei 11 primari pe raza cărora trece acest traseu turistic. În această ședință s-au stabilit prioritățile și pașii următori pentru implementarea cât mai rapidă a traseului Via Transilvanica, ,,Drumul care unește”, pe raza județului nostru!. Astfel, timp de două zile, respectiv luni și marți vom demara primul pas concret prin pichetarea traseului de pe raza localităților din județul Bistrița-Năsăud” a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

De asemenea, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a dezbătut, într-o ședință extraordinară,  și un proiect de hotărâre care prevedea aprobarea participării județului Bistriţa-Năsăud la realizarea proiectului ”Via Transilvanica”. Consilierii județeni au aprobat acest proiect în unanimitate de voturi.

Traseul tematic al Via Transilvanica are ca punct de plecare Drobeta Turnu Severin (Podul lui Apolodor din Damasc) și se va desfășura pe următoarele trasee: Traseul Cerna (Dunăre-Munții Cernei), Terra Daco Romana (Orăștie-Ulpia Traiana Sarmisegetusa), Valea Mureșului (Orăștie-Copșa Mică), Terra Saxonia (Copșa Mică-Deia), Terra Sicolorum (Deia-Sovata), Călimani (Sovata-Tihuța) și Bucovina (Tihuța-Putna), însumând astfel un număr de 950 km, pe raza a 10 județe (Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava).

Acest traseu tematic va promova natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale. Drumul va lega, în opinia inițiatorilor acestui proiect, culturi, etnii, tradiții și obiceiuri vechi dar încă vii.

În județul Bistrița-Năsăud, traseul va avea o lungime de 125 km și va străbate următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița-Bîrgăului, Tiha Bîrgăului și Lunca Ilvei.  Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Ușeriu, a precizat că se dorește ca traseul care va traversa județul Bistrița-Năsăud să fie finalizat până la sfârșitul lunii septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.