Unul din cei doi frați din comuna bistrițeană Lechința acuzați, la începutul lunii februarie, că ar fi ucis un bătrân din Bistrița pentru a-l jefui, s-a sinucis în timp ce se afla în arest preventiv. Tânărul s-a spânzurat cu un cearceaf, după ce colegii de celulă din Centrul de arest preventiv din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud au fost scoși de polițiști la plimbare.

 

O crimă abominabilă a fost comisă în noaptea de 2/3 februarie 2019, victima fiind un pensionar de 71 de ani. Mobilul crimei a fost furtul, însă făptașii s-au ales cu mai nimic.

Cel care și-a pierdut viața la începutul lunii februarie este un fost contabil al firmei Pombis și locuia singur într-un apartament de pe str. Împăratu Traian. În noaptea fatidică, neșansa i-a scos în cale pe cei doi frați din Lechința, într-un bar din apropierea gării din Bistrița, pe care mai apoi  fostul contabil i-a invitat la el în apartament.

După ce au ajuns în apartament, cei doi criminali și-au pus în aplicare planul jefuirii victimei. Inițial fostul contabil a fost imobilizat, iar apoi forțat să spună unde ține banii și alte valori, ceasuri, bijuterii. Văzând că nu pot obține informațiile dorite și pentru a-l determina să vorbească, criminalii au început să-l lovească cu sălbăticie în zona capului, dar și în zona unor organe vitale. Prada cu care au plecat criminalii de la locul faptei a fost una derizorie,  100 de lei și câteva gablonțuri aurite fără nici o valoare.

Cadavrul victimei a fost descoperit câteva zile mai târziu, iar la scurt timp au fost prinși și presupușii făptași. Aceștia au fost duși la reconstituire și în final și-au recunoscut fapta. Cei doi frați, unul în vârstă de 19 ani, iar celălalt de 21 de ani, au fost puși sub acuzare pentru omor calificat, pentru care riscă detenția pe viață sau pedeapsa închisorii de la 15 la 25 de ani, dar și pentru tâlhărie calificată, infracțiune pedepsită cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Amândoi au fost arestați preventiv pe data de 8 februarie, pentru 30 de zile. De atunci încoace, măsura arestului preventiv a fost prelungită încă de trei ori, ultima oară chiar în urmă cu circa două săptămâni.

Tânărul în vârstă de 21 de ani este recidivist. Acesta a mai fost condamnat la doi ani de închisoare pentru furt calificat și a fost încarcerat în Penitenciarul Bacău. El a fost liberat condiționat în luna septembrie a anului trecut, după ce a ispășit două treimi din pedeapsă. Acesta începuse de pe vremea când era minor să comită furturi mărunte, după care a ajuns la jafuri.

În cursul zile de duminică, 19 mai, în jurul amiezii, acesta a decis să își curme viața.

Conform declarațiilor procurorului Adrian Briciu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița Năsăud, tânărul a rămas singur în celulă în timp ce alți colegi de arest au fost scoși la plimbare, iar în acest răstimp a improvizat un ștreang dintr-un cearceaf.

Ambulanta a fost chemată de urgență și s-a reușit resuscitarea tânărului, după care a fost  transportat la spital. Acesta a fost internat în cadrul secției de Terapie Intensivă, însă organismul acestuia nu a mai rezistat, acesta decedând în cursul nopții de duminică spre luni.

Chiar dacă toate indiciile conduc spre o sinucidere, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de omor.