UPDATE: COD ROȘU de inundații în Bistrița-Năsăud! Sunt depășite cote de pericol și de atenție pe mai multe râuri

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de COD ROȘU inudații pentru Bistrița-Năsăud. Aceasta vizează un afluent al râului Șieu, care zilele trecute a creat de asemena probleme.

 

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore şi propagării, se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe cursul superior al râului Dipșa (afluent al râului Șieu), județul Bistrița-Năsăud”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița Năsăud informează că a fost transmisă avertizare de cod roșu de inundații prin RO ALERT pentru comunele Teaca, Galații Bistriței și Lechința. Au fost activate CJCCI BN (Centrul Judetean de Conducere și Coordonare a Intervenției) și grupa operativă a ISU BN.

UPDATE:

La ora 10.00 se înregistrau depășiri ale cotelor de apărare pe mai multe cursuri de apă din județul Bistrița-Năsăud, transmite Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa.

Astfel, pe râul Dipșa, în localitatea Viile Tecii, era depășită cota de pericol cu 25 de centimetri (în creștere), iar pe râul Budac, în localitatea Budacu de Jos, era depășită cota de inundație cu 4 centimetri (în scădere). De asemenea, sunt depășite cotele de atenție pe râul Șieu, în localitățile Domnești , cu 42 de centimetri (în scădere) și Șintereag, cu 16 centimetri (în creștere, din cauza propagării undei de viitură).

În data de 16 mai 2019, personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud  a intervenit pentru a scoate apa din casele, fântânile și beciurile inundate din localitățile Jelna și Domnești și pentru degajarea podețelor și a căilor de acces în localitățile Sântioana și Bârla, situate pe râul Șieu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.