(UPDATE) FOTO/VIDEO: Bistrița-Năsăud, afectat de ploi puternice și grindină! Curți inundate și drumuri blocate de aluviuni

Ploile torențiale au făcut ravagii în Bistrița-Năsăud. Mai multe gospodării din municipiul Bistrița au fost inundate, iar drumul național 17 C a fost blocat de aluviuni. 

 

Cantități însemnate de precipitații și grindină au căzut în Bistrița-Năsăud imediat după ora 18:00.

În urma alertei de cod portocaliu de vreme severă imediată emisă de meteorologi pentru județul Bistrița-Năsăud, a fost activat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

Astfel,  echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița intervin pentru evacuarea apei din curți și beciuri pe străzile Budacului, Iuliu Hossu și Calea Moldovei din municipiul Bistrita. Totodată, SVSU Bistrița intervine pe străzile Matei Eminescu și Dogarilor.

Potrivut CJSU Bistrița-Năsăud au fost probleme și în localitatea Feldru, unde SVSU local intervine in localitate pentru evacuarea apei din curtea unei gospodării.

DN 17 C, în localitatea Dumitra a fost blocat de aluviuni. Acolo intervine Secția de Pompieri Năsăud și SVSU Dumitra. În aceeași localitate sunt persoane care au nevoie de sprijinul pompierilor pentru a fi evacuate din casă.

UPDATE: 

La Dumitra, din ultimele date, toate persoanele sunt în siguranță, în locuințe, viața nu le e pusa in pericol, se lucrează pentru decolmatarea podețelor pentru scăderea nivelului apei, transmite Marius Rus purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud.

Pompierii militari năsăudeni au evacuat un copil și pe mama acestuia dintr-o casă. Dumitra. A fost alocat și un echipaj medical.

 

UPDATE 2:

A fost blocată de aluviuni și localitatea aparțănătoare municipiului Bistrița, Slătinița. O persoană a fost găsită de echipajele SVSU Bistrița, într-un copac, unde urcase pentru siguranță.

 

UPDATE 3:

Conform CLSU Budacu de Jos aproximativ 50 de case/curți/gospodării au fost inundate. Circa 20 – 30 de persoane au fost evacuate preventiv, în conditii de siguranță, după ce apa intrase și în case. Debitul apei a început să scadă, o parte din oameni se pot întoarce la gospodării.

Încă din jurul orei 18.00,au fost chemați din turele libere pompierii militari și încadrează echipaje cu motopompe și alte mijloace tehnice pentru a sprijini populația din municipiul Bistrița, orașul Nasaud și alte zone afectate. Din sutele de apeluri primite pe nr de urgență unic 112, prioritatea noastră sunt cazurile de evacuare a persoanelor care sunt in pericol, unde debitul apei a fost extrem de mare (Slatinita, Jelna, Dumitra, Monor). Toate solicitările sunt luate în evidență și în funcție de prioritizare (prioritate au misiunile în care oamenii sunt in pericol), vor fi remediate punctual, atât de către pompierii militari, cât și de către cei voluntari sau comitetele locale pentru situații de urgență„, a mai precizat Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud.

 

Ploile torențiale au afectat și localitatea Bichigiu.

 

În localitatea Șieu, SVSU local acționează cu motopompe și buldoexcavator și a intervenit pentru sprijinirea populației din localitate. Din primele date 15 case sunt inundate.

 UPDATE 4:

Cota de inundatii a fost depășită cu 60 cm in comuna Budacu de Jos, pe râul Budac. Populația din UAT-ul respectiv a fost avertizată prin RO-Alert de către ISU BN. Informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița Năsăud.

Update 5:

Potrivit CJSU BIstrița-Năsăud, 10 echipaje de pompieri militari ( 7 de la Detașamentul de Pompieri Bistrița și 3 de la Secția de pompieri Năsăud) și toate echipele de voluntari (SVSU) de la UAT-urile afectate sunt în teren pentru sprijinirea populației afectate de inundații. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează in permanenta situația operativa din județ și aloca echipajele necesare, în funcție de priorități.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.