Ajutor de la Uniunea Europeană pentru lupta împotriva pestei porcine africane

Deputatul bistrițean Ionuț Simionca, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a participat, joi, la o întâlnire cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Principala temă de dezbatere a fost legată de pesta porcină africană care a provocat pagube însemnate fermierilor din mai multe localități din țară. În acest context, deputatul PMP i-a adresat oficialului european o serie de întrebări.

”L-am întrebat dacă a luat în considerare activarea unor mecanisme europene în vederea trimiterii în România de specialiști pentru stoparea extinderii pestei porcine africane. I-am explicat înaltului oficial european că, în opinia mea, pesta porcină africană este, în egală măsură, o problemă a României și o problemă a Uniunii Europene” a precizat Ionuț Simionca.

Oficialul european a arătat că la nivelul Comisiei Europene, situația din România este monitorizată  și că va sprijini România în lupta sa împotriva pestei porcine africane prin implementarea unor măsuri de supraveghere şi detecţie a virusului, servicii veterinare şi cercetare.

Phil Hogan ne-a spus că deja au fost deblocate două milioane de euro pentru a oferi ajutor sanitar-veterinar românilor în lupta cu pesta porcină africană și că se studiază posibilitatea de a veni în sprijinul fermierilor prin măsuri din Programul de Dezvoltare Rurală” a mai afirmat deputatul bistrițean.

O altă întrebare adresată comisarului european Phil Hogan de către parlamentarul român vizează posibilitatea accesării de către fermierii români a unor credite cu dobânzi mici în vederea achiziționării de terenuri agricole. Răspunsul a fost că Uniunea Europeană a anunțat, recent, o schemă de finanțare pentru fermieri cu dobânzi mai mici de 3%.

”Întâlnirea cu Phil Hogan mi-a dat prilejul să aduc în fața unui înalt oficial european problemele fermierilor români. Consider că asemenea întâlniri sunt extrem de benefice și sper că banii europeni vor fi alocați cu prioritate pentru combaterea pestei porcine africane și pentru a-i ajuta pe fermieri să cumpere terenuri agricole la dobânzi substanțial mai mici decât cele practicate astăzi pe piața de creditare din România” a încheiat Simionca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.