Anul 2018, prost pentru Comelf SA! Compania, nevoită să împrumute un milion de euro pentru achitarea prejudiciului din dosarul instrumentat de DIICOT

Compania bistrițeană Comelf a încheiat anul 2018 cu cifre nu tocmai îmbucurătoare, în condițiile în care a fost obligată să împrumute un milion de euro ca să poată funcționa, după ce a trebuit să achite prejudiciul stabilit de instanță într-un dosar instrumentat de DIICOT.

 

Veniturile operaționale ale companiei COMELF SA s-au diminuat în anul 2018, comparativ cu cele realizate în 2017 cu 13,36%, evoluție generată de activitatea de bază, marcata de reducerea personalului companiei, în medie, cu 14,26%.

Potrivit unui raport al companiei bistrițene transmis Bursei de Valori București (BVB, cifra de afaceri a înregistrat, de asemenea, scădere în 2018 comparativ cu 2017. Reducerea cifrei de afaceri a fost influențată, în principal, de reducerea numărului de personal direct productiv, în medie cu 15,69%.

Profitul perioadei s-a diminuat în 2018 comparativ cu cel realizat în anul 2017, influențat în principal de evoluția cifrei de afaceri și a veniturilor companiei, dar și de costurile salariale , în special cele aferente personalului direct productiv care au crescut în linie cu evoluția
pieței muncii, iar creșterea medie a acestora a fost peste evoluția cifrei de afaceri (+3,8% la nivelul companiei).

Conform documentului, disponibilitățile bănești ale companiei s-au diminuat cu 30%, la finalul anului 2018 comparativ cu finalul anului precedent, având ca principale motivații : utilizarea sumei de 1.000.000 lei din disponibilul operațional al companiei pentru plata prejudiciului în dosarul DIICOT și rambursarea creditului pentru investiții (949.464 eur echivalent a 4.418.426 lei la un curs mediu de 4.6535 lei/1 eur) pentru care s-a utilizat disponibil operațional în cuantum de 1.111.000 lei, diferența fiind acoperită de resursa din amortizare.

Compania a împrumutat suplimentar 1.000.000 EUR pentru susținerea activității operaționale, ca urmare a ieșirii de resurse financiare pentru achitarea prejudiciulu în dosarul DIICOT (suma total achitata 5.573.477 lei) dat fiind faptul că în cursul anului 2018 s-a rambursat integral creditul de investiții (4.418.426 lei).
Capitalul de lucru la 31.12.2018 este de 37.264.800 lei ( 31.12.2017 era de 32.617.900 lei), din care suma de 6.995.850 lei va fi rambursată în 24 luni, în rate lunare egale, se mai precizează în același raport transmis BVB.

 

În anul 2013, procurorii DIICOT au luat în vizor BCR Asigurări, dar și Comelf Bistrița. Cazul „BCR Asigurări de Viață” se referă la mai mulți angajați și șefi de sucursale BCR Asigurări de Viață, ancheta pornind pe baza unor informații obținute și verificate de SRI Mureș. Aceasta a avut o extindere în jumătate din județele României.

Tocmai contractele încheiate de BCR Asigurări de Viață cu angajații Comelf i-au adus necazuri companiei bistrițene, care număra în acel moment circa 1.000 de angajați.

Procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că BCR Asigurări de Viață a făcut plăți înainte de termenul prevăzut de lege pentru polițe de viață facultative. Prin această metodă se asigura plata parțială a angajaților din firmele vizate de procurori.

Mecanismul infracțional funcționa în felul următor: persoanele juridice achitau contravaloarea polițelor de asigurare pentru angajați, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmând ca în cursul aceleiași zile sau în ziua următoare să ceară răscumpărarea clauzei suplimentare și deci plata cuantumului asigurărilor de viață.

BCR Asigurări de Viață, după reținerea unui comision din valoarea primei, vira suma direct în conturile angajaților, având ca scop sustragerea parțială a angajatorilor de la plata contribuțiilor datorate bugetelor fondurilor de asigurări sociale, șomaj și a impozitului pe venit.

După reținerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaților, cu o frecvență lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale și în același timp o modalitate de sustragere de la plata contribuțiilor aferente salariilor acordate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.